Sökfunktion i itslearning

Introduktion

Vi har uppdaterat funktionen för global innehållssökning i plattformen för att ge våra användare ett snabbt och enkelt sätt att hitta relevanta resurser och aktiviteter inom itslearning. Nu har funktionen fler möjligheter och den är flyttad till en mer framträdande plats i huvudmenyn, och den har förbättrad tillgänglighet. Det här verktyget är utformat för att avsevärt förbättra det för användarna så att de kan hitta och engagera sig i kursrelaterat innehåll.

Användare kan nu söka efter planeringar och planeringsområden, utöver kurser, resurser och aktiviteter.

Sökfunktionen tar också fram träffar på innehåll i arkiverade kurser, vilket säkerställer en omfattande täckning av allt relevant innehåll.

Att använda sökfunktionen

Sökfältet är nu placerat i huvudmenyn och enklare att komma åt.

När du skriver dina sökord kommer de sju översta resultaten att visas i en rullgardinslista. Du kan komma till alla resultat genom att klicka på länken 'Visa alla' längst ned i rullgardinsmenyn.

Första objektet på listan blir automatiskt i fokus (och får en lätt grå bakgrund som visar det) . Om du trycker på "Enter" utan att välja ett annat objekt, kommer du till det första resultatet i listan.

Sökfunktionen är fullt tillgänglig och navigerbar med ett tangentbord och kompatibel med skärmläsare.

Tips

Det går bra att skriva bara en del av ett ord, eftersom det fungerar som ett s.k. wildcard, så det finns ingen anledning att använda en asterisk. Om du t.ex. söker efter bio så kommer sökresultaten att matcha biologi, biolog, biologisk, biosfär etc.

Om du använder mer än en term kommer sökningen att hitta objekt som innehåller någon av termerna. Ju fler matchningar ett objekt har för varje term, desto högre kommer det att synas i resultaten.

Att använda citat:

• Om du söker efter "symbios och energianvändning" kommer du att få träffar med exakt frasmatchning.
  • Om du söker efter "bio" får du exakta matchningar och inga varianter av rotordet.
  • Om du söker efter "symbios" "energi" får du endast träffar som matchar båda termerna.

Sökresultat

Sökresultaten sorteras efter relevans för sökorden. Om flera resultat är lika relevanta visas det som uppdaterats mer nyligen först.

Sökresultat inkluderar endast innehåll som användaren har behörighet att se. Elever/studenter kommer till exempel inte att se resultat från kurser de inte är deltagare i eller kursinnehåll som läraren inte har gjort synligt för deltagare.

Sökindexet uppdateras varje gång ändringar görs i kurselement, behörigheter eller synlighet. Dessa uppdateringar bearbetas vanligtvis inom ~20 sekunder. I sällsynta fall kan indexet vara osynkroniserat med de senaste ändringarna, och en användare kan se ett resultat som de inte borde. Om detta händer kommer användaren att få ett meddelande om att de inte har behörighet att se resursen.

Viktigt: itslearning använder titlar/rubriker och beskrivningsfält för att hitta resurser. Ju bättre elementets titel/rubrik och beskrivning är, desto lättare är det för användare att hitta det med sökverktyget. Av denna anledning rekommenderar vi starkt att lärare har en bra namnpolicy för sina resurser och använder beskrivningsfältet för att förbättra sökbarheten. Detta gäller särskilt för filer, eftersom itslearning inte söker inuti filen.

Filtrera sökresultat

Användare kan begränsa sina sökresultat med hjälp av filter som är tillgängliga i alternativet "Avancerad sökning" eller efter att ha valt "Visa alla" (x)" i rullgardinsmenyn. Tillgängliga filter är:

• Status: Filtrera efter aktiva eller arkiverade kurser.
  • Typ: Filtrera efter typ av element/objekt, t.e.x. planering, inlämningsuppgift, fil etc.

Användarsökning

Den globala sökfunktionen inkluderar inte användare. Om "användarsökning" är aktiverat för profilen i profilinställningarna, finns en separat länk till användarsökning i sökfunktionen och i infobannern högst upp på sökresultatsidan.

Om innehållssökning är inaktiverat för användaren eller dess profil, kan användarsökning hittas under den personliga menyn (klicka på användarens profilbild).

Obs: Användarsökning har ännu inte moderniserats i denna utvecklingsomgång.