Globaal zoeken in itslearning

Overzicht

We hebben de globale zoekfunctie bijgewerkt om onze gebruikers een snelle en eenvoudige manier te bieden om relevante bronnen en activiteiten binnen itslearning te vinden. De zoekfunctie is verplaatst naar een prominente locatie in het bovenste menu en heeft uitgebreide mogelijkheden en een verbeterde toegankelijkheid. De functie is ontworpen om gebruikers beter in staat te stellen om vakgerelateerde items te vinden en te gebruiken.

Gebruikers kunnen nu naast vakken, bronnen en activiteiten ook zoeken naar plannen en onderwerpen.

De zoekfunctionaliteit omvat ook de gearchiveerde vakken, zo komt echt alle relevante inhoud naar boven.

Gebruik van de zoekfunctie

De zoekbalk staat nu prominent in het hoofdmenu voor gemakkelijke toegang.

Wanneer je je zoektermen intypt verschijnen de zeven beste resultaten onder elkaar. Als je alle resultaten wilt zien klik dan op Alles weergeven onderaan de lijst.

Het eerste item in de lijst is automatisch geselecteerd. Als je op “Enter” drukt zonder een ander item te selecteren ga je naar het eerste resultaat in de lijst.

De zoekfunctie  is volledig toegankelijk en navigeerbaar met een toetsenbord en te combineren met schermlezers.

Tips

Bij het gebruik van een gedeeltelijke zoekterm is het niet nodig om een sterretje te gebruiken. Als je bijvoorbeeld zoekt naar bio, zal je zoekopdracht overeenkomen met biologie, bioloog, biologisch, biosfeer, enz.

Als je meer dan één term gebruikt zal de zoekopdracht items vinden die een van de termen bevatten. Hoe meer overeenkomsten een item heeft voor elke term, hoe hoger het zal verschijnen in de resultaten.

Gebruik van aanhalingstekens:

• Zoeken op “symbiose en energiegebruik” levert items op met die exacte woordcombinatie.
  • Zoeken naar “bio” zal exacte overeenkomsten vinden en geen afgeleiden van het hoofdwoord bevatten.
  • Zoeken op “symbiose” “energie” levert alleen items op die met beide termen overeenkomen.

Zoekresultaten

Zoekresultaten worden gerangschikt op relevantie voor de zoektermen. Als meerdere resultaten even relevant zijn, wordt de laatst bijgewerkte eerst weergegeven.

Zoekresultaten bevatten alleen inhoud waarvoor de gebruiker toestemming heeft om deze te bekijken. Leerlingen zullen bijvoorbeeld geen resultaten zien van vakken waar ze niet voor ingeschreven zijn of inhoud van vakken die de leraar niet zichtbaar heeft gemaakt voor leerlingen.

De zoekindex wordt geüpdatet telkens wanneer er wijzigingen worden aangebracht aan vakelementen, machtigingen of zichtbaarheid. Deze updates worden meestal binnen ~20 seconden verwerkt. In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat de index niet synchroon loopt met de laatste wijzigingen en dat een gebruiker een resultaat te zien krijgt dat hij niet zou mogen zien. Als dit gebeurt, krijgt de gebruiker een melding dat hij geen rechten heeft om de bron te bekijken.

Belangrijk: itslearning gebruikt titel- en beschrijvingsvelden om bronnen te vinden. Hoe beter de titel en beschrijving van het element, hoe makkelijker het is voor gebruikers om deze te vinden met de zoekfunctie. Om deze reden raden wij docenten ten zeerste aan een goed naamgevingsbeleid voor hun bronnen te hanteren en het beschrijvingsveld te gebruiken om de vindbaarheid te verbeteren. Dit geldt vooral voor Bestanden, omdat itslearning niet in het bestand zelf zoekt.

Het filteren van zoekresultaten

Gebruikers kunnen hun zoekresultaten verfijnen met behulp van filters die beschikbaar zijn in de optie “Geavanceerd zoeken” of na het selecteren van “Alle resultaten (x)” in de vervolgkeuzelijst. Beschikbare filters zijn:

• Status: Filter op actieve of gearchiveerde vakken.
  • Type: Filteren op specifieke item types, zoals Plannen, Opdrachten of Bestanden.

Gebruiker zoeken

De globale zoekfunctie bevat geen gebruikers. Als “gebruiker zoeken” is ingeschakeld in de profielinstellingen, is er een aparte link naar gebruiker zoeken in de zoekcomponent en in de infobanner bovenaan de pagina met zoekresultaten.

Als inhoud zoeken is uitgeschakeld voor de gebruiker, dan kan naar gebruikers worden gezocht via het persoonlijke menu (klik op de profielfoto van de gebruiker).

Opmerking: Gebruiker zoeken is nog niet gemoderniseerd in deze ontwikkelingsronde.