ReadSpeaker

ReadSpeaker is een externe applicatie die tekst omzet naar spraak. De ReadSpeaker uitbreiding in itslearning maak het eenvoudig om teksten in itslearning voor te laten lezen. Dit kan natuurlijk in het Nederlands, maar ook in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Dit kan op allerlei manieren bijdragen aan verbetering van het onderwijs.

Voordelen

Hieronder staan enkele voorbeelden van het gebruik van ReadSpeaker in het onderwijs.

Nederlands

• Passend onderwijs: Leerlingen met dyslexie en andere leesproblemen
  • Kenniscentra en praktijkopleidingen: Laaggeletterde/analfabete leerlingen kunnen teksten beter tot zich nemen
  • Internationale schakelklassen / nieuwkomers: Leren van de Nederlandse taal m.b.v de combi tekst en spraak
  • Tweetalig onderwijs (TTO): Facilitering van onderwijs in het Engels
  • Onderwijs op maat / leerstijl differentiatie / gepersonaliseerd onderwijs: Facilitering van verschillende leerstijlen (voorlezen van teksten).

Buitenlandse talen

• Internationalisering / internationale projecten: Facilitering van projecten met scholen in het buitenland
  • Moderne vreemde talen: Spreekvaardigheid oefenen en examentraining
  • Moderne didactische werkvormen: Taaldorp (vorm van ‘flipping the classroom’)

ReadSpeaker in itslearning

ReadSpeaker en itslearning hebben de handen ineengeslagen en bieden een integratie aan. Dit houdt in dat uw school op diverse locaties in itslearning de ReadSpeaker-player kan toevoegen aan uw tekst. De leerling ziet dan bij de tekst een scherm om de tekst voor te lezen. Om gebruik te maken van ReadSpeaker in itslearning is een licentie vereist.

Beschikbare talen

Er zijn vijf verschillende versies van ReadSpeaker verkrijgbaar in itslearning:

Nederlands, Engels UK, Frans, Duits en Spaans.

Beschikbare talen

ReadSpeaker toevoegen

De eerste keer dat u ReadSpeaker wilt toevoegen, doet u het volgende:

Stap 1. Vanuit de teksteditor klikt u op Inhoud van invoegtoepassing toevoegen

Stap 2: U zoekt de ReadSpeaker-app op voegt deze toe door op het groene plusje te klikken.
2016-01-13_1150

In stap 1 en 2 heeft u de app opgehaald uit de App library. De app staat nu standaard in het invoeg menu. Stap 1 en 2 hoeft u voor dit account en deze app in de toekomst niet meer uit te voeren.

Stap 3. Klik op het puzzelstukje en vervolgens op Inhoud van invoegtoepassing toevoegen en kies dan ReadSpeaker Dutch. Het ReadSpeaker-icoontje staat nu onderaan de tekst. U hoeft de tekst nu alleen nog maar op te slaan.

Resultaat: de leerlingen zien in het venster de ReadSpeaker-player. Ze selecteren de tekst die voorgelezen moet worden en kikken op Lees voor. De tekst wordt voorgelezen. Daarnaast zal het betreffende woord wat op dat moment uitgesproken wordt gemarkeerd zijn. In de onderstaande tekst is dat ‘hij’.

resultaat

Locaties

De ReadSpeaker app kan op diverse plaatsen in itslearning worden toegevoegd. Op dit moment werkt de voorleesfunctie voor de volgende elementen:

• Opdracht
  • Pagina (in een rich content inhoudsblok)

De ontwikkelaars proberen de app op korte termijn ook beschikbaar te maken voor:

• Planner
  • Toets (enkele vraagtypen uitgesloten)
  • Map
  • Pagina (in een rich content inhoudsblok en de app dan via het puzzel-icoontje toevoegen).

Instellingen

In de player kunnen via het menu verschillende instellingen worden gemaakt rondom het lezen van de tekst. Onder andere het vergroten van de tekst, het wijzigen van de kleuren en automatisch scrollen behoren tot de mogelijkheden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de ReadSpeaker app?