Importbestanden maken voor vakken-import

Het aanmaken van alle vakken aan het begin van het schooljaar is een tijdrovend proces. Veel scholen maken hiervoor inmiddels gebruik van een koppeling met hun administratiepakket. Met zo'n koppeling kunnen vakken geautomatiseerd worden aangemaakt en kunnen er ook deelnemers aan worden toegevoegd.

Niet alle scholen beschikken echter over een koppeling. Voor die scholen kunnen wij op verzoek een import uitvoeren.

Wanneer er alleen roostervakken aangemaakt hoeven te worden, kan volstaan worden met een heel eenvoudig Excel-bestand met daarin twee kolommen: nl. vaktitel en vakcode. Dat ziet er dan bv. zo uit:

===

Engels H1A | 2223_en_h1a

Wiskunde G2B | 2223_wi_g2b

===

Zowel de vaktitel als de vakcode, mogen overigens maximaal 64 tekens lang zijn.

Elk vak dient een unieke synchronisatiesleutel te krijgen. Wanneer elk vak over een unieke vakcode beschikt, volstaat de kolom vakcode. Echter is het beter om een kolom synchronisatiesleutel vak toe te voegen. Op die manier levert het geen problemen op, wanneer er een vak zonder vakcode in het bestand staat. Het importbestand ziet er dan zo uit:

===

Engels H1A | 2223_en_h1a | 2223_en_h1a

Wiskunde G2B | 2223_wi_g2b | 2223_wi_g2b

Mediatheek | | mediatheek

===

Wanneer je ook docenten in deze vakken geplaatst wilt hebben, komt er een kolom docent bij. In die kolom komt de synchronisatiesleutel van de gebruiker te staan. Als je twee docenten aan één vak wilt toevoegen, zijn daarvoor twee regels nodig:

===

Engels H1A | 2223_en_h1a | 2223_en_h1a  | hpieters

Wiskunde G2B | 2223_wi_g2b | 2223_wi_g2b | gjansen

Wiskunde G2B | 2223_wi_g2b | 2223_wi_g2b | jhendriks

Mediatheek | | mediatheek | bschaap

===

Als de school meerdere vestigingen heeft, kun je ook aangeven onder welke vestiging het vak aangemaakt moet worden. Stel je hebt in de hiërarchie een groep Neptunusplein \ Vakken_2223 met synchronisatiesleutel nep_vakken_2223, dan wordt het bestand zo:

===

Engels H1A | 2223_en_h1a | 2223_en_h1a  | hpieters | nep_vakken_2223

Wiskunde G2B | 2223_wi_g2b | 2223_wi_g2b | gjansen | nep_vakken_2223

Wiskunde G2B | 2223_wi_g2b | 2223_wi_g2b | jhendriks | nep_vakken_2223

Mediatheek | | mediatheek | bschaap | nep_vakken_2223

===

Vaksjablonen gebruiken

Je kunt ook vakken aanmaken op basis van een sjabloonvak. Daarvoor is het van belang dat in de instellingen van het sjabloonvak (Meer > Instellingen > Functies en eigenschappen van het vak de optie Delen met <sitenaam> is aangevinkt:

Daarnaast moet het sjabloonvak een synchronisatiesleutel hebben. Voor vakken die handmatig aangemaakt zijn, dient deze ingevuld te worden in de vakinstellingen. Deze optie wordt op verzoek beschikbaar gemaakt door de support-afdeling van itslearning:

De ingevulde synchronisatiesleutel dien je in een aparte kolom toe te voegen. Het uiteindelijke resultaat zal er dan zo uit zien:

FAQ:
* Kan ik de beschrijvende naam van een vak ook importeren?

- Nee. De beschrijvende naam kun je enkel handmatig in het vak zelf instellen. Dit doe je onder Meer > Instellingen > Eigenschappen en functies van het vak.