Browser voor toetsmodus (Test Mode Browser, TMB)

Bijna elke instelling moet examens maken voor studenten waarbij ervoor wordt gezorgd dat er niet kan worden gefraudeerd. Met de browser voor toetsmodus (TMB) kunt u digitale toetsen met examenvoorwaarden maken.

Digitale toetsen hebben inherente voordelen ten opzichte van papieren toetsen. U kunt digitale inhoud zoals video's en audio opnemen, u kunt toetsen gemakkelijk delen en opnieuw gebruiken en u kunt uw werklast verminderen met de automatische hulpmiddelen voor nakijken en rapportage. Met de TMB kunt u deze voordelen benutten en tegelijkertijd voldoen aan de vereisten van examenvoorwaarden.

Voor u de TMB gaat gebruiken, adviseren we om de praktische tips te lezen (verderop in dit artikel).

Hoe werkt de TMB?

De TMB is een add-on voor het hulpmiddel voor toetsen en 'vergrendelt' de computer van de student terwijl deze een toets maakt. Dit betekent dat de studenten geen andere browservensters of programma’s kunnen openen en dus geen hulp kunnen zoeken door op internet te zoeken, door andere bestanden te bladeren of een chatfunctie te gebruiken. De studenten blijven in de toetsmodus totdat ze de toets af hebben en deze verzenden om te worden nagekeken.

Hoe maak ik een toets in de toetsmodus?

Bij het maken van een toets kunnen docenten op het tabblad Opties het vakje Toetsmodus inschakelen:

Als een tijdslimiet wordt ingesteld wordt de toets na het verstrijken van de tijd automatisch door de TMB verzonden om te worden nagekeken, ook als de toets nog niet helemaal af is. Docenten kunnen desgewenst vooraf de toets in een normale browser of in de toetsmodus bekijken. Om de toets in de toetsmodus te kunnen bekijken, moet een docent de TMB geïnstalleerd hebben.

Hoe werkt het voor studenten?

In de toetsmodus kunnen toetsen alleen worden gemaakt door studenten die de TMB gebruiken. Als de toetsmodus voor een toets is geactiveerd verschijnt het volgende informatievenster:

Als de studenten de TMB al hebben geïnstalleerd op hun computer, start de toets automatisch in toetsmodus. Als de TMB nog niet is geïnstalleerd moet deze eerst nog worden gedownload en geïnstalleerd.

Download en installatie van de TMB

In het geval dat op uw school wordt gewerkt met een Windows gebaseerd netwerk kan de beheerder ervoor zorgen dat de TMB op alle aangesloten Windows computers beschikbaar is. De beheerder kan het benodigde installatiebestand aanvragen bij de support-afdeling.

Installeer de TMB ruim voordat de toets begint. Als de toets wordt uitgevoerd op computers van school, moet u navragen of de IT-medewerkers de TMB hebben geïnstalleerd en getest.

Systeemvereisten voor installatie

De TMB is een client-applicatie die wordt geïnstalleerd op lokale computers. Deze wordt ondersteund op de volgende platforms:

• Windows 7, 8 en 10
  • Mac OS 10.10 en hoger
  • iPad met iOS 11.0 en hoger
  • Chromebooks

De volgende platforms worden NIET ondersteund:

• Android
  • iOS (behalve iPad)
  • Windows 10S
  • BYOD Chromebooks

Na installatie werkt de TMB in alle ondersteunde browsers, op dit moment de nieuwste versies van Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge en Safari.

Download en installatie van de TMB (BYOD)

In het geval van een eigen device zal de student/docent de TMB zelf moeten installeren:

Klik op “downloaden en installeren”, sla het bestand op uw computer op en installeer het vervolgens op dezelfde manier als andere programma's. Let op: u kunt de TMB alleen installeren als u beheerdersrechten op de desbetreffende computer hebt.

Praktische tips voor browser voor toetsmodus

De TMB is geen wondermiddel om spieken uit te bannen, maar het is een handig hulpmiddel waarmee spieken kan worden voorkomen. Het wordt aanbevolen onderstaande tips volledig te lezen voordat u deze browser gaat gebruiken.

Wanneer de TMB voor uw site wordt geactiveerd, wordt deze beschikbaar gesteld voor de gehele site - het is niet mogelijk om het gebruik tot individuele scholen te beperken. We vragen u bovendien om gevallen van spieken terwijl de TMB wordt gebruikt te melden door contact op te nemen met de ondersteuningsmedewerkers van itslearning.

Een dummy-toets uitvoeren

Als uw studenten over verschillende typen computers beschikken, met verschillende besturingssystemen en browsers, is het verstandig om een dummy-toets te laten draaien voor u met een echte toets start. Zo hebt u de tijd om problemen op te lossen ruim voor de echte toets begint en de deelnemers kunnen zo kijken hoe de toepassing op hun computers werkt. Zo kunt u problemen tijdig oplossen. Alleen wanneer iedereen de dummy-toets probleemloos kan uitvoeren, raden wij u aan verder te gaan en de browser voor testmodus te gebruiken voor een echte toets.

Kopiëren en plakken

Het is niet mogelijk de functie kopiëren-en-plakken te gebruiken met de TMB, om de eenvoudige reden dat dit een makkelijke manier is om te frauderen - bijvoorbeeld, materiaal uit Word-documenten kopiëren voor de toets begint en dit vervolgens in de toets plakken nadat de TMB is gestart. Om dezelfde reden is het niet mogelijk om documenten of aantekeningen op de vaste schijf te openen.

Virtuele machines

Omwille van beveiliging gerelateerd aan de mogelijkheid om te 'schakelen' naar het hostbesturingssysteem of een ander besturingssysteem, draait de browser voor toetsmodus doorgaans niet als er een toepassing voor virtuele machines (zoals VMWare, Parallels, Citrix of MS Virtual PC / Virtual Desktop Infrastructure) of Windows-emulator (Linux Wine, CodeWeavers CrossOver, enz.) wordt gevonden. De TMB wordt ook niet ondersteund voor thin clients met aangepaste of gestripte versies van Windows.

64-bit Windows 7 die toegang geeft tot Ctrl+Alt+Del

Sommige versies van Windows 7, waaronder enkele OEM-distributies, maken weergave van Taakbeheer mogelijk. De meeste handelingen, zoals het starten van Taakbeheer, worden geblokkeerd door de TMB. In sommige versies van Windows 7 kan 'Wisselen van gebruiker' echter niet worden uitgeschakeld. Als blokkade zal een student die 'Wisselen van gebruiker' gebruikt bij terugkeer naar waar de standaardversie van de TMB draaide, ontdekken dat de TMB is gesloten en deze gedurende een vastgestelde tijdsduur niet opnieuw mogen starten.

Adviezen naar aanleiding van ervaringen van andere gebruikers

Spieken leidt tot een onvoldoende voor de toets
Pogingen tot spieken zullen in de meeste gevallen leiden tot een onvoldoende voor de toets. Als studenten hierover worden geïnformeerd, zullen ze minder snel proberen te spieken.

Zorg ervoor dat accu's volledig zijn opgeladen
Als er laptops worden gebruikt, moet u ervoor zorgen dat alle studenten een volledig geladen accu hebben of dat er een voedingskabel is aangesloten op hun laptop.

Zorg ervoor dat u een back-up van de toets klaar hebt staan
Als u de TMB voor het eerst gebruikt, is het handig om een identieke back-up van de toets bij de hand te hebben, een zonder toetsmodus - voor de zekerheid. Als, om wat voor reden dan ook, de toetsmodus toets niet werkt, schakelt u deze uit en activeert u de andere toets.

Viruswaarschuwingen
Enkele gebruikers hebben gemeld dat antivirussoftware waarschuwt dat de TMB is besmet. Wat moet u doen?

Ten eerste is de computer waarschijnlijk niet besmet met een virus. Meestal is het zo dat wanneer een student meldt dat de TMB 'besmet' is, de beveiligingssoftware is ingesteld op hoog en dat deze de paar veranderingen die de TMB aanbrengt aan het Windows-groepsbeveiligingsbeleid tijdens het opstarten aanmerkt als 'bedreiging'. Aangezien er geen daadwerkelijke bedreiging is, wordt dit gezien als een 'valse melding'. Avast! is een van die antivirustoepassingen die de TMB nogal eens ten onrechte aanmerkt als zijnde besmet met malware.

Om dit te voorkomen, kunt u 'LockDown Browser OEM.exe' (Windows) of 'LockDown Browser[.app]' (Macintosh) toevoegen als 'vertrouwde toepassing' en het adres van de server van het studiebeheersysteem van de school als 'vertrouwde site' of vergelijkbaar in andere beveiligingssoftware.

Laptop niet zomaar dicht klappen
Het onjuist afsluiten van de computer tijdens gebruik van de TMB kan naderhand leiden tot problemen bij het gebruik van de computer. Denk hierbij aan het zonder meer dicht klappen van de laptop, het ‘hard’ resetten van de computer of een lege accu. Beëindig de toets eerst altijd op de voorgeschreven wijze, dan is de kans op dit soort problemen het kleinst.

Indien de laptop toch is uitgeschakeld tijdens het maken van de toets, dient de TMB na het opnieuw opstarten alsnog afgesloten te worden. Dit kun je doen door de toets weer te openen en deze op de juiste manier in te leveren.

Deelnemers beweren dat de TMB niet werkt
Enkele docenten hebben gemeld dat deelnemers beweren dat de TMB niet werkt om ervoor te zorgen dat de docent een normale toets gebruikt. Controleer altijd of de beschreven problemen daadwerkelijk aanwezig zijn.