Uppdateringar i augusti 2024

Vad är nytt?

Här är en sammanfattning av de uppdateringar som har gjorts under juli månad (de senast gjorda överst och i fallande ordning). Redogörelse av buggfixar står beskrivna på engelska.
Det går alltid att se vilken aktuell version itslearning använder, se version längst ner på inloggningssidan. Dessutom finns information om produktuppdateringar att läsa på engelska varje vecka. Växla språk till engelska på supportportalen och klicka på "What's new?" för att kunna läsa veckovis uppdaterad information i den senaste artikeln för release notes.

Numera finns även denna information på vår hemsida, i drop down menyn under Aktuellt och  Produktuppdateringar, där det går att växla och välja vilket språk man vill läsa den på. (Observera att vissa avvikelser kan förekomma då det görs en automatisk AI-genererad översättning från engelska på hemsidan.)

Produktuppdatering 2024.8.5

Tillgänglighet: information gällande Voice Over

Voice Over, den skärmläsare som används i MacOS and iOS, åsidosätter navigering med piltangenten, om inte "snabbnavigering" (quick nav) stängs av.  Eftersom vissa av komponenterna i itslearning använder piltangentnavigering måste den här inställningen stängas av för att man ska kunna navigera ordentligt när Voice Over är aktiverat. Vi har lagt till information om detta på sidan med personliga inställningar, vid tillgänglighetsinställningarna.

Buggfixar 2024.8.5

Our referenceSummary
ITS-92517

Fixed an issue for Safari users, where the search results page did not load when using the search under the profile menu.

ITS-90376

After creating a new course profile (used when adding a new participant). It did not work to select it in certain courses (courses that were not new).

ITS-89551

Fixed an issue where some course groups could be visible on the assessment record, but not in the groups tab on the participant overview.
This could occur after creating a new course based on a template course.

Produktuppdatering 2024.8.4

Uppdatering kring design: Sidan för Uppdateringar

Efter att ha implementerat nya vita menyer och uppdaterat designen och färgsättningen på kurskortssidan, uppdaterar vi nu uppdateringssidan för att matcha dessa.

Avveckling: Avancerad läsare (Immersive reader) i Edge

Vi har testat stöd för Avancerad läsare (Immersive reader) i Edge under en tid, men har nu beslutat att avsluta denna pilot och ta bort funktionen. Obs: Integreringen inne i itslearning av Avancerad läsare i Planeringar, Inlämningsuppgift, Anteckningar och Anslag påverkas inte av detta. (Det står Lyssna där Avancerad läsare är  integrerad.)

E-postmeddelande om ändringar av tvåfaktorsautentisering

• E-postbekräftelse skickas nu till användare när de har slutfört inställningen av tvåfaktorsautentisering.
  • E-postavisering skickas till användare när autentiseringsappen kopplas bort, antingen av användaren själv eller av itslearning-administratören.

Import/export av planeringar

Lärare kan importera och exportera sina planeringar till annan itslearning-site. Den här funktionen används främst när lärare byter jobb och de vill återanvända sina planeringar på itslearning-siten på sin nya skola. Funktionalitet från det gamla planeringsverktyget återanvänds för detta.

Buggfixar 2024.8.4

Our referenceSummary
ITS-91676

New customers were not able to share an AICC resource with another site, due to a missing profile.

ITS-91406

It was possible to exceed the limit on the number of users that can register for a course, when using setting that allows users to register themselves.

ITS-90601

Made a change to prevent that a teacher’s role in a course gets downgraded after IMS or hierarchy synchronisation, if they are also a member of another group with lesser access rights.

ITS-90383

Fixed an issue where teachers were not able to use the “temporary access” column to re-enable access to courses for dropped students. Previously, this was controlled by a setting related to synchronised courses (even if the course was manually created).

ITS-84139

Made an improvement to Gradebook letters (assessment record).

Produktuppdatering 2024.8.3

Åtgärdat tillgänglighetsproblem: Titeletiketter

För att hjälpa användare av skärmläsare att förstå sidor som har textredigeraren behöver den ett begripligt och beskrivande titelattribut. Efter utredning hittades två ställen detta saknades, de är nu tillagda.

Ändringar görs på följande platser:

• Kurser > Kurs > Innehåll > Lägg till diskussion (öppna Lägg till diskussionssida på ny flik)

Kurser > Kurs > Innehåll > Lägg till uppgift (öppna sidan Lägg till uppgift på ny flik)

Avveckling: Öppna modulapplikationer i befintligt fönster

Som en förberedelse för det pågående arbetet med att ta bort iframes i itslearning (Administratörssidor kommer att få dessa borttagna i slutet av juli), måste vi ta bort möjligheten att öppna modulapplikationer i itslearning-fönstret, eftersom denna funktion är beroende av iframes. Alla modulapplikationer från tredje part öppnas nu i ett nytt fönster (flik).

Inställningen tas bort från konfigurationen av modulapplikationen.

Liten uppdatering av datumväljaren i planeringar

Efter att ha ställt in startdatumet för en planering kommer slutdatumet automatiskt att fyllas i till samma datum som start.

Buggfixar 2024.8.3

Our referenceSummary
ITS-92352

Fixed an issue where a custom/personal name for the ILP tool did not show in a user’s personal menu.

ITS-91307

Fixed an issue where it did not work to download a file from search results.

Produktuppdatering 2024.8.1

Liten justering av meddelandepaneler

Panelerna för notifikationer och för meddelanden har gjorts bredare så att de har samma bredd som den personliga menyn (under en användares namn).

Ny sida med profilinformation

Det gamla profilkortet är utbytt mot ett mindre som också laddas mycket snabbare. Detta förenklade profilkort innehåller bara nyckelinformation, och det finns möjlighet att se hela profilkortet på en helt ny sida som ska ersätta informationen som det gamla kortet gav. Denna profilsida är under utveckling och ska få ett modernare utseende också. Arbetet med detta kommer att sträcka sig över flera uppdateringar och innehåll tillkommer efterhand i ordningsföljd.
Bilden nedan är en exempelbild, och visar ungefär hur det är tänkt att komma att se ut.
Först steget i uppdateringen av profilkortet inkluderar det översta avsnittet med grundläggande information samt avsnittet 'Om', med mer detaljerad information, utifrån de tillåtelser som är inställda för den aktuella användaren att få se.

Released fixes in itslearning-2024.8.1

Our referenceSummary
ITS-90685

Fixed an issue where the LTI 1.3 tool Clickview could not be opened in full screen.

ITS-90084

Fixed an issue for SESAM LTI where apostrophes could cause a blank page to be shown.

ITS-88497

Fixed an issue where tasks completed by a student would sometimes incorrectly appear in the teacher's follow-up tasks list.