Uppdateringar i juli 2024

Vad är nytt?

Här är en sammanfattning av de uppdateringar som har gjorts under juli månad (de senast gjorda överst och i fallande ordning). Redogörelse av buggfixar står beskrivna på engelska.
Det går alltid att se vilken aktuell version itslearning använder, se version längst ner på inloggningssidan. Dessutom finns information om produktuppdateringar att läsa på engelska varje vecka. Växla språk till engelska på supportportalen och klicka på "What's new?" för att kunna läsa veckovis uppdaterad information i den senaste artikeln för release notes.

Produktuppdatering 2024.7.3

Skapa planering i fliken planeringsområde i tabellvy

I tabellvyn finns två flikar: planeringar och planeringsområden. För att ge lärare ännu bättre möjlighet att göra långsiktiga planeringar går det nu att skapa planeringar i tabellvyn även då fliken/vyn planeringsområden är vald.

Nya och mindre kurskort

Kurskorten ger enkel åtkomst till kurserna för en användare. Lärare kan se om en kurs har uppgifter att följa upp och elever/deltagare kan se om kursen har uppgifter och/eller anslag.
Utseendet på kurskorten har blivit uppdaterat och nu är de mindre i storlek så att de inte tar upp så stor plats. Korten kommer att anpassa sig till den tillgängliga bredden på skärmen och innehållet inuti det. Alla kort på samma rad kommer att ha samma storlek.

Funktionskontroll för systemadministratörer

Det finns ett par funktioner som hittills bara har kunnat aktiveras eller inaktiveras av itslearnings support. Med den här uppdateringen är det nu möjligt för systemadministratörer att aktivera eller inaktivera dessa funktioner under Administratör>Redigera globala inställningar>Funktioner och säkerhet. Värt att tänka på: "mindre kan vara mer", låt endast helt nödvändiga och för er meningsfulla funktioner vara aktiverade.

Denna sida (Funktioner och säkerhet) har fått en något ändrad struktur för att ge en bättre överblick. Det finns nu ett par nya avsnitt på den här sidan där alla inställningar relaterade till en funktion är grupperade. Vissa befintliga inställningar har flyttats till ett avsnitt som är mer logiskt.

Bedömningsöversikt

• Aktivera viktning för kategorier - Om kategorier används i bedömningsöversikten gör den här inställningen det möjligt att ha olika vikt för olika kategorier. Det kommer att påverka det totala genomsnittet.
  • Sammanfattning av bedömning - Ett alternativ för bedömningsöversikten som kan nås via menyn under de tre prickarna. Här kan lärare skapa en eller flera sammanfattningar som kan innehålla bedömningar från olika kategorier och över olika terminer.
  • Aktivera undantag - Tillåter lärare att låta en bedömning undantas från bedömningsöversikten så att bedömningen exkluderas från genomsnittet.

Inlämningsuppgift

• Existerande inställningar som har flyttats till detta avsnitt:
  • Skicka ett inlämningskvitto till deltagare (studenter) i samband med obligatoriska inlämningsuppgifter.
  • Aktivera diskussion i inlämningsuppgift.
  • Aktivera läraranteckningar - Läraranteckningar kan inte ses av deltagare/studenter. Lärare kan göra anteckningar rörande ett svar till en inlämningsuppgift, eller om kursen har flera undervisande lärare så kan fältet användas för diskussion mellan lärarna, vid t.ex. medbedömning.

Textredigeraren

• Existerande inställningar som har flyttats till detta avsnitt:
  • Aktivera plugin för tillgänglighet i textredigeraren.
  • Aktivera LaTeX-plugin - Lärare kan med LaTex infoga formler och ekvationer i textredigeraren.

Slutligen, under avsnittet "Tillgängliga funktioner" har en ny inställning tillkommit: "Låt lärare ge tillfällig åtkomst till deltagare som har tagits bort från en kurs". Den här inställningen är särskilt användbar när kursmedlemskap hanteras via en integration, där till exempel en elev har bytt klass/kurs men har någon uppgift att slutföra ändå.

Buggfixar 2024.7.3

Vår referensSammanfattning
ITS-92003
Fixed an issue in Planner. When activating a plan in a topic from table view, it may have also activated inactive plans in a different topic.
ITS-91990
When adding an LTI 1.1 plugin via the embed option in editor, it resulted in an “unknown error”.
ITS-92043
Fixed an issue with bookable items not showing in calendar under “Find Bookings”.

Produktuppdatering 2024.7.2

Ny UX: webblänkar och applikationer öppnas alltid i nya fönster

Med nya menyer och arbete med att ta bort användningen av iframes, behöver vi tvinga alla länkar och appar från den nya huvudmenyn att öppnas i nya fönster. Möjligheten för administratörer att välja befintligt/nytt fönster när de konfigurerar länkar eller applikationer kommer att tas bort.

Ny UX: Feedback för kurskopia/mall

Eftersom den nya kursmenyn inte stödjer indikation för bearbetning pågår, lägger vi till feedbackmeddelande för att informera användarna om att det pågår en process eller om fel har uppstått.

Filtrera efter status och typ i den globala innehållssökningen

Förbättringar av den globala innehållssökningen gör det nu möjligt för användare att filtrera sökresultat efter aktiv/arkiverad status och innehållstyp, vilket gör det lättare att hitta relevanta resurser och aktiviteter. Dessutom är innehåll som finns i arkiverade kurser nu tydligt taggat, och sökresultatsidan har finjusterats för en tydligare presentation av resultaten och en förbättrad användarupplevelse.

Den globala innehållssökningen finns för närvarande tillgänglig i den personliga menyn. Efter lanseringen av de nya huvud- och kursmenyerna i månadsskiftet juli/augusti kommer vi att flytta sökfältet till huvudmenyn.

Ny UX: "Tomt sidhuvud" har uppdaterats till ny design

Sidhuvudet som används på anonyma sidor som Glömt lösenord uppdateras för att förbereda för den nya design som kommer senare under 2024. Förändringen består främst av ett färgbyte från mörklila till vitt.

Avveckling: Öppna webblänkar i externt fönster

Som förberedelse för det pågående arbetet med att ta bort iframes i itslearning (Admin-sidor kommer att få dessa borttagna i slutet av juli), måste vi se till att alla webblänkar (som läggs till av administratörer och visas i huvudmenyn) öppnas i ett nytt fönster (flik), eftersom öppning i det befintliga fönstret (inuti itslearning) är beroende av iframes. Detta innebär att alternativet att öppna en länk i ett externt fönster kommer att tas bort eftersom detta nu alltid tillämpas.

Uppdatering av "Status och uppföljning”

"Status och uppföljning" har bytt namn till "Rapporter" och vi har även sett över språket på den sidan. Dessutom har vissa element flyttats till en bättre plats:

• 360°-rapporterna har flyttats från kursmenyn till rapportsidan
  • Bedömning- och Arbets-portfolier har flyttats från kursmenyn till rapportsidan för elever, vilket gör den mer konsekvent med lärarvyn så att det är lättare att vägleda eleverna
  • Bedömningsrapporten för lärandemålet har flyttats från avsnittet "Uppföljning" till avsnittet "Rapporter" på sidan

Dessa ändringar kommer att visas först när det nya gränssnittet är tillgänglig i slutet av juli.

Slutlig borttagning av personliga rapporter

För att förenkla itslearning och ta bort dubbelfunktionalitet har vi nu gått vidare till det slutliga borttagandet av de personliga rapporterna. Framstegsrapporten i 360°-rapporterna ger samma information om kursens framsteg för elever, lärare och vårdnadshavare.

Om den inte redan används har vi aktiverat 360°-rapporten automatiskt i kurser där personliga rapporter användes. Om rapporten inte är synlig kan lärarna lägga till den manuellt i kursinställningarna. Om personliga rapporter var aktiverade i standardkursinställningarna har vi på samma sätt aktiverat 360°-rapporten i stället.

Tillgång för vårdnadshavare: vårdnadshavare hade tillgång till sitt barns personliga rapport via ikonen Kursrapport i portalen för vårdnadshavare. Den här länken tar dem nu till 360°-rapporten. Kursrapporten är alltid tillgänglig för vårdnadshavare, detta har inte ändrats.

Buggfixar -2024.7.2

Vår referens
Sammanfattning
ITS-89946Vissa specialtecken visades inte korrekt när du använde utskriftsalternativet från en plan.
ITS-89835 I vissa fall, när en ny kurs skapades baserat på en mallkurs, blev en resurs i planeringsverktyg som var aktiv på mallkursen inaktiv på den nya kursen.

Produktuppdatering 2024.7.1

LTI 1.3 - Stöd för flera omdirigeringsadresser på sidan "Hantera appar"

"Redirect URL" är ett av standardinställningsfälten för en LTI 1.3-app. I itslearning har redan stöd för flera omdirigerings-adresser för samma app funnits, om dessa webbadresser var samma för alla kunder. Om en omdirigerings-URL var kundspecifik så var administratören tvungen att fylla i den på sidan "Hantera appar" efter att de lagt till appen i appbiblioteket. Tidigare fanns inte stöd för mer än en omdirigeringsadress på den sidan, men i och med denna uppdatering gör det.

Buggfixar 2024.7.1

Our referenceSummary
ITS-90853Fixed an issue where parents could not open resources from a plan.