Release 139 - uppdateringar i april 2023

Vad är nytt?

Förbättringar när kurser skapas

Nyligen uppdaterades sidan för 'Skapa ny kurs'. Nu är det möjligt att snabbt ändra termin som ingår i en kursmall (t.ex. när du kopierar en befintlig kurs från ett tidigare år), vilket gör förberedelsearbete för nytt läsår smidigare. Det är nu också lättare att läsa kursnamnen.

Geo tag tas automatiskt bort från uppladdade bilder

När bilder/videos laddas upp från vissa enheter har GPS-data, s.k. 'geo tag' funnits inbäddad. Eftersom sådan GPS-data skulle kunna bli inkluderad av misstag tas den nu bort per automatik. Det gäller formaten jpeg, tiff och mp4.

Förhindra att pågågende test inaktiveras

För att säkerställa att elever/deltagare ska kunna arbeta med sina testförsök utan störningar har vi över tid justerat reglerna relaterade till inställningar för synlighet, tidsgräns och tillåten tid för varje försök. Fram tills nu har lärare kunnat inaktivera ett test under 'Innehåll' (ja/nej -knapparna) samtidigt som någon höll på att göra testet. Detta går inte att göra längre. Information som förklarar varför kommer fram om lärare försöker göra det.

Förbättringar i nya planeringsverktyget

Nu kan lärare fästa en planering på översiktssidan, och kan på så sätt ha ännu bättre kontroll på vad elever/deltagare ser först när de går in i ett kursrum. Ett planeringskort får en knapp i sitt övre högra hörn med tre prickar och lärare väljer där alternativet 'fäst planering' för den planering de vill ska få synas överst på översiktssidan. Det går att göra både med planeringar som har datum eller planeringar utan datum. Det går bara att fästa en planering åt gången.

Lärare kan nu ge datum till flera planeringar samtidigt. Alternativet finns under 'Åtgärder'.

Förbättringar gällande tillgänglighet

• Vi har uppdaterat textredigeraren så att det går att ställa in språket för delar av texten. Detta gör att skärmläsare kan läsa informationen på rätt språk.
  • I och med denna uppdatering har vi förbättrat tillgängligheten för profilkort, kalender, inloggningssida, kurskorten, sida med glömt lösenord, kurssidan och kursöversikt. Dessa förändringar är inte alltid märkbara, men gör itslearning mer tillgängligt för skärmläsare eller enbart tangentbordsnavigering.