Uppdateringar i juni 2024

Vad är nytt?

Här är en sammanfattning av de uppdateringar som har gjorts under juni månad (de senast gjorda överst och i fallande ordning). Redogörelse av buggfixar står beskrivna på engelska.
Det går alltid att se vilken aktuell version itslearning använder, se version längst ner på inloggningssidan. Dessutom finns information om produktuppdateringar att läsa på engelska varje vecka. Växla språk till engelska på supportportalen och klicka på "What's new?" för att kunna läsa veckovis uppdaterad information i den senaste artikeln för release notes.

Produktuppdatering 2024.6.4

Informationsmeddelande om LTI 1.3 i utvecklarportalen

Användare som har tillgång till utvecklarportalen kommer att se ett meddelande när de lägger till ett nytt verktyg, som informerar dem om att de för registrering av verktyg som stöder LTI 1.3 och LTI Advantage kan kontakta itslearning för att hjälpa till att få verktyget tillagt i appbiblioteket. Detta är en del av vår nya process för att förenkla arbetet med innehåll från tredje part.

Data warehouse / OData: Planeringar

Det går nu att hitta planeringar och en länk kopplad till de anslutna elementen i Data Warehouse. Detta kan användas för att skapa utökade rapporter utanför itslearning som kan läsa innehållsstrukturen baserat på planeringar.
Data Warehouse-dokumentationen har uppdaterats.

Avancerad läsare i planeringar

Nu finns avancerad läsare integrerad i planeringskortens beskrivningsfält. Elever/studenter kan få texten som läraren angett där uppläst, översatt etc. För att få igång uppläsningen ska man klicka på ikonen hörlurar tillsammans med ordet 'lyssna'. Förbättringen är gjord för att (unga) elever som inte är så lässtarka ännu ska kunna tillgodogöra sig beskrivningarna, och för andra elever/studenter med t.ex. dyslexi.

Buggfixar 2024.6.4

Our referenceSummary
ITS-91620
Resolved an issue where links in content blocks on dashboard/group view were duplicated or missing.

Produktuppdatering 2024.6.3

Undersökningar med AI

Undersökningsverktyget i itslearning finns nu med tillgång till generativ AI. Observera att funktionen inte blir automatiskt aktiverad i siterna, utan en administratör förfogar över att aktivera det för den site den har ansvar för.

Här finns mer information om hur aktiveringen görs och hur det går till att skapa en undersökning med hjälp av generativ AI:

Aktivera AI i itslearning

Skapa en undersökning med AI

Koppla bort tvåfaktorsautentisering för en användare

I situationer då en användare med tvåfaktorsautentisering kopplat till sitt konto har förlorat åtkomsten till sin autentiseringsapp, vilket i princip låser användaren ute från itslearning, kan administratörer hjälpa till att koppla bort autentiseringsappen för användaren. Detta kan göras under Administration > Användare och åtkomstbehörigheter > fliken Säkerhet.

Observera: En terminologiändring har gjorts i samband med detta. Fliken som nu heter 'Säkerhet' hette tidigare 'Lösenord'.

Uppdatering i 360°-rapport - Framsteg

360°-rapporten Framsteg har förbättrats och inkluderar nu sådant som tidigare fanns för användare i den äldre personliga rapporten, och som kommer att avvecklas i juli. Användare kan se och komma åt alla resurser och aktiviteter direkt från 360°-rapporten Framsteg.

Dessutom finns nu en länk för 'Visa bedömningslogg' i den rapporten. Bedömningsloggen är tillgänglig för lärare och administratörer och finns i kolumnen Information, vid element där den finns.

Med dessa ändringar kan 360°-rapporten helt ersätta de äldre personliga rapporterna, vilket säkerställer att användarna inte förlorar någon funktionalitet eller information.

Buggfixar 2024.6.3

Our referenceSummary
ITS-90498

Some pages related to assignment had a misleading title (when viewing the title of the browser tab).

These titles were changed to "Assignment".

Produktuppdatering 2024.6.2

Tillgänglighetsuppdatering: Alt-text för profilbild i anslag

Profilbilder (eller standardavatarer i de fall där användaren inte har en profilbild) för meddelandeförfattare har nu en lämplig alt-text. För kommentarer är profilbilderna rent dekorativa och har en tom alt-text. Detta förbättrar upplevelsen för användare av skärmläsare.

Uppdatering av Test Mode Browser

För att upprätthålla maximal säkerhet för testlägesläsaren (TMB) kommer en påtvingad uppdatering varje sommar. Det innebär att efter sommaren kan äldre versioner av TMB inte längre användas. Detta gäller Mac- och Windows-versioner. Chromebooks och iPads påverkas inte. För alla elever/deltagare/studenter som tar ett test i testläge innebär det att de måste ladda ner en ny version av TMB enligt anvisningarna i testet. Vi rekommenderar starkt att ett "provtest" körs först om ni använder TMB i era tester, för att säkerställa att alla är uppdaterade innan det riktiga testet ska starta.

För kunder som använder Windows LAB-versionen, som endast kan installeras av administratörer, kommer vi att tillhandahålla den nya installationsfilen så snart uppdateringen är klar, troligen före slutet av juni. Om ni inte har fått detta i juli, vänligen kontakta supporten. Vi skickar detta endast till kunder där vi har upptäckt användning av just denna version.

Avbrutna pilotfunktioner

Ibland byggs en mindre versioner av en ny funktion för att testa och mäta dess värde innan mer investeras i den. I vissa fall visar det sig att värdet är begränsat och att våra resurser används bättre någon annanstans. Efter granskning har det nu blivit bestämt att ta bort två sådana funktioner: 'Föräldrakort' och stöd för Avancerad läsare i Edge (observera att detta inte är den Avancerad läsare/Lyssna-funktion som finns i Inlämningsuppgift, Anslag och Anteckning). Dessa pilotversioner har varit tillgängliga för en handfull kunder men kommer att tas bort under sommaren.

Buggfixar 2024.6.2

Our referenceSummary
ITS-90801
Made improvements to resolve an issue where some users were not able to access courses.
ITS-90250
There was an issue with editing a task, if the task had “end of specific day” deadline option set.
ITS-88548
Fixed an issue where tasks for a student and follow-up tasks connected to a student were missing, if the student was previously removed from the course, and later re-added.
ITS-91214
Fixed an issue that caused "play" and "continue" options to not work when using a plan.

Produktuppdatering 2024.6.1

Planeringsverkyget

Välj alla när planeringar ska kopieras i tabellvyn

Lärare kan välja alla planeringar och kopiera dem när de jobbar i tabellvyn.

Kopiera planeringar i tabellvyn

Lärare kan nu välja åtgärden kopiera för att kopiera planeringar när de jobbar i tabellvyn.

Buggfixar 2024.6.1

Our referenceSummary
ITS-90486
Fixed an issue where attendance shown in export from Attendance sometimes did not match the attendance shown in the GUI.