Release Notes Juli 2024

Wat is er nieuw in onze juli release?

Omdat we nu zijn overgestapt op een frequent releaseproces, worden er bij elke release notes notities gepubliceerd. Hieronder vind je de Release Notes voor juli.

Houd er rekening mee dat in sommige gevallen de releasedag kan veranderen als gevolg van feestdagen of andere omstandigheden. Als je wilt zien welke versie van itslearning je op dit moment gebruikt, kan je die informatie vinden onderaan je aanmeldpagina. Wil je op de hoogte blijven van product- en release-informatie?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

INHOUD

itslearning release 2024.7.3

“Knop “Gezien” in leerdoelenrapport verwijderd

We hebben de knop “Gezien” die zichtbaar was in het vakoverschrijdend leerdoel rapport verwijderd. Deze functionaliteit was slechts voor enkele sites ingeschakeld en werd op deze sites weinig gebruikt.

Plannen maken in het tabblad onderwerpen van de tabelweergave

Er zijn twee tabbladen in de tabelweergave: planner en onderwerp. Om de langetermijnplanning beter te ondersteunen kunnen docenten nu plannen maken in de tabelweergave wanneer ze voor de onderwerpweergave kiezen.

Nieuwe en kleinere vakkaarten

Vakkaarten bieden gebruikers eenvoudig toegang tot hun vakken. Docenten zien hun opvolgtaken en leerlingen zien mededelingen en taken die deze week af moeten zijn. We hebben de kaarten kleiner gemaakt zodat ze minder ruimte innemen en ook de look en feel vernieuwd. De kaarten passen zich aan naar de beschikbare breedte van het scherm en de inhoud. Alle kaarten op dezelfde rij hebben dezelfde grootte.

Extra controle over functies voor systeembeheerders

Er zijn een paar functies die tot nu toe alleen konden worden in- of uitgeschakeld door itslearning Support. Met deze release is het ook mogelijk voor systeembeheerders om deze functies in of uit te schakelen onder Beheerder>Globale instellingen bewerken>Functies en beveiliging. Onthoud dat minder meer kan zijn en schakel alleen functies in als je zeker weet dat ze nodig zijn.

Voor een beter overzicht zijn er een paar nieuwe secties op deze pagina waar alle instellingen met betrekking tot een functie zijn gegroepeerd. Sommige bestaande instellingen zijn naar deze sectie verplaatst.

Beoordelingsoverzicht

• Sta weging toe voor categorieën - Als categorieën gebruikt worden in het beoordelingsoverzicht, dan maakt deze instelling het mogelijk om een verschillend gewicht per categorie te gebruiken. Dit zal invloed hebben op het algemene gemiddelde.
  • Samenvatting beoordelingsoverzicht inschakelen - Activeert een nieuwe optie in het beoordelingsoverzicht dat toegankelijk is via het 3 punten-menu. Hier kunnen docenten één of meer samenvattingen maken die opdrachten uit verschillende categorieën en termen kunnen bevatten.
  • Vrijstelling inschakelen – Staat docenten toe vrijstellingen in te stellen voor opdrachten in het beoordelingsoverzicht, waardoor deze worden uitgesloten van het gemiddelde.

Opdracht tool

• Bestaande instellingen verplaatst naar dit gedeelte:
  • Verzend een inleverbewijs naar leerlingen als zij een verplichte opdracht doen
  • Discussie in opdracht mogelijk gemaakt
  • Docentennotities inschakelen - Docentennotities kunnen niet door een leerling gezien worden. Hiermee kan een docent aantekeningen maken bij het antwoord op een opdracht, of het veld kan worden gebruikt voor discussie wanneer een vak meerdere docenten heeft.

Rich text editor

• Bestaande instelling verplaatst naar dit gedeelte:
  • Toegankelijkheidsplugin inschakelen in Rich Text Editor
  • LaTeX plugin inschakelen – Staat docenten die kennis hebben van LaTeX om formules en vergelijkingen in te voegen in de tekstverwerker.

Tot slot, in het gedeelte “Beschikbare functies” is de instelling “Laat docenten tijdelijk toegang geven aan studenten die uit een vak zijn verwijderd” toegevoegd. Deze instelling is vooral handig wanneer deelname aan het vak wordt beheerd via een integratie, waarbij een leerling bijvoorbeeld van klas is veranderd en een opdracht moet kunnen afmaken.

Bugfixes in itslearning-2024.7.3

Onze referentiepuntenSamenvatting
ITS-92003  Probleem opgelost in Planner. Bij het activeren van een onderwerp in tabelweergave, kon het zijn dat er ook inactieve plannen zijn geactiveerd in een ander onderwerp.
ITS-91990Bij het toevoegen van een LTI 1.1 plugin via de insluitmogelijkheid in de editor, resulteerde dit in een onbekende fout.
ITS-92043
Probleem opgelost met de boekbare elementen die niet waren weergegeven in de kalender onder “Zoek boekingen”

itslearning release 2024.7.2

Nieuwe UX: website-links en module toepassingen openen altijd in een nieuw venster

Met de nieuwe menu’s en het werk om het gebruik van iframes te verwijderen, moeten we alle links en toepassingen van het nieuwe hoofdmenu dwingen om in nieuwe vensters te openen. De optie voor beheerders om een bestaand/nieuw venster te selecteren bij het instellen van links of moduletoepassingen wordt verwijderd.

Nieuwe UX: Feedback voor vak kopiëren / sjabloon toepassen

Omdat het nieuwe vakken  menu de spinner niet ondersteund om aan te geven dat er een kopie wordt gemaakt, voegen we feedbackbanners toe om gebruikers te informeren dat er een proces gaande is of dat er fouten zijn opgetreden.

Filter op status en type in de algemene zoekfunctie

Verbeteringen aan de algemene zoekfunctie  stellen gebruikers nu in staat om zoekresultaten te filteren op actieve/gearchiveerde status en inhoudstype, om gemakkelijker relevante bronnen en activiteiten te vinden. Daarnaast wordt inhoud in gearchiveerde vakken nu duidelijk getagd en is de pagina met zoekresultaten verfijnd voor een duidelijkere presentatie van resultaten en een verbeterde gebruikerservaring.

De algemene zoekfunctie is momenteel beschikbaar in het persoonlijke menu. Na de release van het nieuwe hoofd- en vakkenmenu's rond juli/augustus zullen we het zoekveld naar het hoofdmenu verplaatsen.

Nieuwe UX: ‘Lege koptekst’ bijgewerkt naar nieuw ontwerp

De header die wordt gebruikt op anonieme pagina's zoals ‘Wachtwoord vergeten’ is bijgewerkt ter voorbereiding op het nieuwe ontwerp dat later in 2024 wordt uitgebracht. De verandering is voornamelijk een kleurverandering van donkerpaars naar wit.

Stopzetting: Links naar site openen in extern venster

Ter voorbereiding op het lopende werk om iframes te verwijderen in itslearning (op beheerpagina's worden deze eind juli verwijderd), moeten we ervoor zorgen dat alle sitelinks (toegevoegd door de beheerder en weergegeven in het hoofdmenu) worden geopend in een nieuw venster (tabblad), omdat het openen in het bestaande venster (binnen itslearning) afhankelijk is van iframes. Dit betekent dat de optie om een sitelink in een extern venster te openen wordt verwijderd, aangezien dit nu altijd wordt toegepast.

Update van ‘Status and follow-up’

‘Status and follow-up’ is hernoemd naar ‘Rapporten’ en we hebben de taal van alle items op die pagina opnieuw bekeken. Aanvullend zijn sommige items verplaatst naar een nieuwe en betere locatie:

• 360° rapporten zijn verplaatst van vakmenu naar de rapportenpagina
  • Beoordelings- en werkportfolio's zijn verplaatst van het vakmenu naar de rapportenpagina voor leerlingen, waardoor het meer overeenkomt met de docentenweergave en het dus makkelijker is om leerlingen te begeleiden
  • Het Voortgangsrapport voor leerdoelen is verplaatst van de ‘Follow-up’ sectie naar de ‘Rapporten’ sectie van de pagina

Deze wijzigingen verschijnen pas nadat de nieuwe UX eind juli beschikbaar is.

Definitieve verwijdering van Persoonlijke rapporten

Om itslearning te vereenvoudigen en dubbele functionaliteit te verwijderen, zijn we nu overgegaan tot de definitieve verwijdering van de Persoonlijke rapporten. Het 360° voortgangsrapport biedt dezelfde voortgangsinformatie over het vak voor leerlingen, docenten en ouders.

Als het nog niet in gebruik was, hebben we het 360° voortgangsrapport automatisch aangezet voor vakken waarbij de persoonlijke rapporten worden gebruikt. Als het rapport niet zichtbaar is, kunnen docenten het handmatig toevoegen in de vak instellingen. Op dezelfde manier, als persoonlijke rapporten waren ingeschakeld in de standaard vakinstellingen, hebben we in plaats daarvan het 360° voortgangsrapport ingeschakeld.

Toegang voor ouders: Ouders en voogden hadden toegang tot het persoonlijke rapport van hun kind via het Vak rapport-pictogram in het ouderportaal. Deze link brengt hen nu naar het 360° voortgangsrapport. Het vakrapport is altijd beschikbaar voor ouders en voogden, dit is niet veranderd.

Bugfixes in itslearning-2024.7.2

Onze referentiepunten Samenvatting
ITS-89946Sommige speciale tekens werden niet correct weergegeven bij gebruik van de afdrukoptie vanuit een plan.
ITS-89835In sommige gevallen, wanneer een nieuw vak werd aangemaakt op basis van een sjabloonvak, werd een bron in Planner die actief was in de template cursus inactief in de nieuwe cursus.

itslearning release 2024.7.1

LTI 1.3 - Ondersteuning voor meerdere omleidings-URL's op de pagina “Apps beheren”

“URL doorverwijzen” is een van de standaard instellingsvelden van een LTI 1.3 app. In itslearning, meerdere redirect URL’s voor deze app waren al ondersteund als deze URL's voor alle klanten hetzelfde waren.

Als een omleidings-URL echter klantspecifiek is, moet de beheerder deze invullen op de pagina “Apps beheren” nadat hij de app heeft toegevoegd vanuit de App bibliotheek. Op deze pagina “Apps beheren” ondersteunden we nog niet meer dan één omleidings-URL, maar na deze release wel.

Bugfixes in itslearning -2024.7.1

Onze referentiepunten
Samenvatting
ITS-90853Probleem verholpen waarbij ouders geen bronnen uit een plan konden openen.