Release notes 129, Juni 2022

Wat is er nieuw in Release 129?

Toetsmodule

Het afgelopen schooljaar hebben we de nieuwe toetsmodule (Test 3.0) in de praktijk getest. Deze is eenvoudiger in gebruik, werkt goed op mobiele apparaten en is veel uitgebreider dan de oude toetsmodule (Test 2.0). Klanten die recentelijk zijn begonnen met het werken in itslearning hebben in feite alleen toegang gehad tot de nieuwe toetsmodule en kunnen deze update negeren. Vanaf deze zomer zal de nieuwe toetsmodule de standaard toetsmodule in itslearning zijn. Dit betekent dat wanneer docenten een nieuwe toets maken, dit in de nieuwe toetsmodule zal zijn. Bestaande toetsen die met de oude tool zijn gemaakt kunnen nog steeds worden gekopieerd en gebruikt, maar kunnen niet meer worden gemaakt. We blijven de nieuwe toetstoepassing verbeteren om hem nog beter te maken.

Planner

Daarnaast hebben we het afgelopen schooljaar jaar de nieuwe planner bij alle gebruikers getest en daar hebben we veel feedback op gekregen. Vanaf deze zomer zal de nieuwe planner de standaard planningstool zijn in itslearning. Dit betekent dat wanneer docenten of beheerders een nieuw vak aanmaken, de nieuwe planner zal worden gebruikt. We zullen de nieuwe planner niet inschakelen voor bestaande vakken. Voor het volgende schooljaar kunnen docenten de knop in de instellingen van de planner gebruiken om te schakelen tussen de nieuwe en oude planner. Voor een beperkt aantal klanten zullen we deze omschakeling later in het jaar maken.

Nieuw planner voor studenten

In de nieuwe planner hebben we veel verbeteringen aangebracht in de weergave van de plannen door de studenten. We hebben het makkelijker gemaakt voor studenten om te zien hoeveel vooruitgang ze hebben geboekt, en om te weten welke plannen ze hebben afgerond. Een nieuwe voortgangsbalk laat zien hoeveel werk in een plan is voltooid.

Om aan een plan te beginnen, kan een student op een bron of activiteit klikken. Het zijmenu kan gebruikt worden voor snelle navigatie. Om zich volledig te concentreren op een activiteit, kan de student het zijmenu verbergen door op de knop "verbergen" onderaan het zijpaneel te klikken.

Bij het openen van de plankaart zien de studenten alle details van het plan. Alle hulpmiddelen en vakmateriaal zijn gegroepeerd en in de juiste context geplaatst. Om de leerlingen/studenten een beter overzicht te geven van hun vorderingen, zien ze vinkjes bij hun bronnen en activiteiten. Bronnen worden automatisch gemarkeerd als gelezen zodra een leerling/student ze opent. Activiteiten worden als gelezen gemarkeerd nadat ze zijn ingestuurd. Docenten zullen ook een zijmenu krijgen wanneer ze een plan openen, zodat ze gemakkelijk van de ene bron naar de andere kunnen navigeren. Let op: dit zijmenu wordt in deze release niet weergegeven op iOS-apparaten. iOS gebruikers zullen bij het openen van een bron of activiteit een "terug naar plan" link hebben. Dit zal in een toekomstige release worden aangepast.

Studenten zullen ook een voortgangsbalk zien op al hun planningskaarten. Als een student ziek of niet op school was, kunnen ze naar hun vorige plannen gaan om te zien welke plannen ze nog moeten afmaken.

Nieuwe Planner verbeteringen

Docenten hebben niet altijd tijd om afbeeldingen toe te voegen aan de plannen, daarom worden er nu automatisch dynamische placeholder afbeeldingen toegevoegd op basis van de onderwerpkleur.

We hebben ook het aantal klikken voor docenten verminderd en ze kunnen nu een hulpbron of een activiteit activeren/deactiveren vanaf één planpagina.

Vaksjablonen worden vaak gebruikt in combinatie met de planner. Om meer werkwijzen te kunnen ondersteunen, kunnen organisaties nu beslissen of ze willen dat plannen worden gedupliceerd wanneer sjablonen worden gebruikt. Standaard zal dit niet het geval zijn. Tijdens het proces van het pushen van updates van een sjabloon, kunnen gebruikers kiezen of ze eerder gekopieerde planinhoud willen overschrijven, in welk geval alleen nieuwe onderwerpen of plannen worden gekopieerd. Als ze het vinkje weghalen bij de nieuwe instelling 'Voorkom dat onderwerpen en plannen opnieuw worden gekopieerd' dan wordt een plan of onderwerp altijd gekopieerd, ongeacht of het al eerder is gekopieerd.

Nieuw meldingenpaneel

Om het makkelijker te maken voor studenten en docenten om een overzicht te krijgen van al hun meldingen, introduceren we een nieuw meldingenpaneel. Wanneer gebruikers op de meldingsbel klikken, tonen we een paneel waarin gebruikers al hun meldingen kunnen zien. Ongelezen meldingen hebben een andere achtergrondkleur en zijn gemarkeerd met een tag met de tekst "Ongelezen". Dit paneel is ontworpen om toegankelijker te zijn.

Let op: Dit wordt een paar weken na de release ingeschakeld.

Rapportage gebaseerd op plannen

Het  bronnenoverzicht in de 360 rapporten heeft een nieuwe optie om de vooruitgang van studenten te tonen gebaseerd op de structuur van hun plannen. Elk plan wordt apart vermeld in een rapport.

Beveiligingsupdates

Een goede beveiliging is van cruciaal belang voor elk online onderwijssysteem.

In deze release geven we de beheerders meer opties om de lengte en complexiteit van wachtwoorden te verhogen. Bestaande wachtwoorden worden echter niet gewijzigd. Onze aanbeveling is om de hoogste complexiteitsinstellingen te gebruiken, vooral voor personeel. Het is echter aan elke beheerder om te kiezen wanneer hij de minimale wachtwoordlengte aanpast en communiceert aan alle leraren en studenten. We staan verschillende complexiteiten en regels toe voor wachtwoorden van medewerkers en studenten, zodat lokale beheerders de flexibiliteit hebben om te bepalen hoe dit in hun organisatie wordt uitgerold.

Vanaf deze release geven we klanten ook de mogelijkheid om twee-factor authenticatie in te schakelen voor lokale beheerders (het is al verplicht voor systeembeheerders). Twee-factor authenticatie wordt door veel bankieren apps en websites gebruikt. Wij gebruiken een gratis app die op Apple- of Android-toestellen kan worden geïnstalleerd om een uniek inlognummer te genereren dat samen met uw wachtwoord wordt gebruikt om in te loggen. Het is aan de beheerder om te beslissen wanneer/of dit wordt gebruikt.

Andere verbeteringen

•  In de Agenda hebben we de instelling "Toon weekend" verplaatst naar het zijpaneel om de interface op te schonen.
  • In Pagina's die tablets gebruiken, kan de inhoud nu opnieuw worden gerangschikt met behulp van slepen en neerzetten bij gebruik van iOS-, iPadOS- en Android-apparaten.
  • Voor hulpprogramma's van derden die "deep linking" ondersteunen, wordt het zijpaneel nu verborgen wanneer de docent een bron kiest. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor de inhoud tijdens het selectieproces. Nadat een bron is geselecteerd, verschijnt het zijpaneel.
  • Wanneer "tijd besteed aan vakmateriaal" is ingeschakeld voor een site, geven we nu ook een indicatie van de tijd besteed aan een 3rd party tool gekoppeld via LTI. Voor bronnen die in een nieuw tabblad geopend worden, wordt de bestede tijd geteld vanaf het moment dat de student op een bronkaart klikt tot het moment dat hij de bron in een vak verlaat.