itslearning julkaisu 115 - lokakuu 2020

Microsoftin integraatiovaihtoehtojen päivitykset

Yhä useammassa oppilaitoksessa on käytössä Microsoft Office 365, joten haluamme varmistaa, että Officen tehtävät voidaan suorittaa yhtä helposti itslearningissa. Tässä julkaisussa on useita parannuksia O365-käyttäjille alkaen tietoturvasta ja käyttöönotosta kurssilla käytettäviin työkaluihin.

Ajantasaiset Office-editorit Office for web -palvelun kanssa

Olemme siirtymässä Office Online Serveristä (jota isännöi itslearning) Office Webiin (jota isännöi Microsoft). Tämä varmistaa, että itslearningissa on aina viimeisimmät online-Office-editorit, kuten Word for web.

Ladattuja tiedostoja isännöidään edelleen itslearningissa kuten aiemmin.

Joitakin ominaisuuksia, jotka tulevat mahdollisiksi:

• Word Online: Voit nyt seurata muutoksia ja käyttää Immersive Reader -ohjelmaa.
  • PowerPoint Online: Yli 25 dian siirtymätehostetta. Voit nyt lisätä kuvakkeita ja online-mediaa.
  • Excel Online: Voit nyt poistaa päällekkäiset arvot nopeasti ja tyylittää solut niiden arvojen perusteella.

screenshot track changes in word in R115

Selkeämpi kuvaus käytettävissä olevista integraatioista

Office 365 / OneDrive-välilehti ja Office Online -välilehti on yhdistetty, joten kaikki Microsoftiin liittyvät integraatiot ovat käytettävissä yhdellä sivulla.

Muutamia uusia ominaisuuksia ja asetuksia on nimetty uudelleen selkeyden lisäämiseksi.

Sivun asetukset on ryhmitelty 3 osioon:

• Tiedostojen lataus
  • Officen verkkoversio
  • Microsoft 365 Education

screenshot cloud service

screenshot cloud service for MS 365 for education

Officen verkkoversio: käytä oppilaitoksesi lisäosia

Aikaisemmin järjestelmänvalvojan avulla pystyi ottamaan Office Onlinen käyttöön itslearningissa, jossa käyttäjät voivat tarkastella ja muokata Office-asiakirjoja Office Online Server -palvelimen avulla. Lisäksi tämän asetuksen käyttöönotto lisäsi automaattisesti vaihtoehdot Word, Excel ja PowerPoint kurssin lisäyssivulle.

Laajennamme nämä vaihtoehdot nyt Officen verkkoversioon.

Jos oppilaitoksellasi on oma Microsoft 365 Tenant, itslearning-järjestelmänvalvojanne voi käyttää tämän Tenantin Office-muokkaustyökaluja itslearningin tarjoamien sijasta.

Suurin etu on, että voit käyttää mitä tahansa oppilaitoksen hankkimaa Officen lisäosaa, kuten esim. Wikipedia-lisäosaa (katso kuva)

screenshot wikipedia add on

Kun päätätte käyttää Officen verkkoversiota omalla Tenantilla, käyttäjien on kirjauduttava sisään

Tenantin Microsoft-tilillä muokattaessa tiedostoja itslearning-ohjelmasta, elleivät he ole vielä

kirjautuneet selaimeen. Tiedoston katselemista varten itslearningissa ei tarvitse kirjautua.

screenshot no need to sign in to view microsoft documents

Lisäksi järjestelmänvalvojat voivat nyt poistaa Office-sovellukset (esim.Word) kurssin Lisää-sivulta,

esimerkiksi jos he haluavat asiakirjojen luomisen tapahtuvan Microsoft 365:ssa.

Office-tiedostojen korvaaminen

Joitakin Office-tiedostoja ei voi muokata verkossa, kuten makroja sisältäviä tai salasanalla suojattuja

tiedostoja. Jos haluat päivittää tällaisia tiedostoja itslearningissa, tiedosto on nyt mahdollista korvata

lataamalla se uudelleen. Näin toimimalla sallitaan tämän tiedoston kaikkien "suhteiden", esimerkiksi

suunnitelman, säilyttäminen.

Huom.: Voit korvata tiedoston vain samantyyppisellä tiedostolla. Et voi esimerkiksi korvata PowerPointtiedostoa Word-tiedostolla.

Rich text editori -sovellukseen parannuksia

Rich text editori -sovelluksessa on parannettu sen turvallisuutta, vakautta ja saavutettavuutta.

Lisäksi:

Lisättävien kuvien koon muutokset ja sijoittelu on helpompaa Rich text -editorissa :-

• Siirrä kuvaa vetokuvakkeella (kuvan vasemmassa yläkulmassa). Vaakasuora viiva ilmoittaa, mihin kuva sijoitetaan pudotettaessa.
  • Muuta kuvan kokoa kuvan alla olevalla mustalla neliöllä.
  • Kuviin on mahdollista lisätä kuvateksti, jolloin sisällöstä on helpompaa päästä. näytönlukijoille. Automaattinen alustaminen tietokoneella tekee sisällön luomisesta nopeampaa ja helpompaa. Esim.:
  • URL-osoitteen liittäminen ja sitten välilyönnin napsauttaminen muuttaa URL-osoitteen automaattisesti linkiksi.
  • Aloita luetteloiden teko nopeasti.
  • Syötä helposti erikoismerkkejä.

screenshot pasting a url

Ohessa muutamia esimerkkejä:

• Lainausmerkit ovat nyt hieman erilaiset. Aikaisemmin: "Monimuoto-opetus, uusi normaali", nyt: "Monimuoto-opetus, uusi normaali".
  • Voit aloittaa luettelot seuraavilla erikoismerkeillä: * / + / - ja napsauttaa sitten välilyöntiä.
  • Voit aloittaa luettelon käyttämällä numeroita, kirjaimia tai roomalaisia numeroita, joita seuraa piste ja napsauttamalla välilyöntiä. Esimerkiksi 1. / a. / I.
  • Lisää vaakasuora viiva napsauttamalla - tai ___ ja sitten välilyöntiä.

Voit kumota automaattisen korjauksen Kumoa-toiminnolla. Tämä toiminto löytyy työkaluriviltä, mutta voit käyttää myös pikanäppäintä (esim. CTRL-Z). Huomaa: Tämä ei ole käytössä matkapuhelimissa tai tableteissa.

Jatkossa liittäminen ei ole mahdollista työkalurivin kautta Windows- tai MacOS-laitteissa. Sen sijaan käyttäjää kehotetaan käyttämään pikanäppäintä. Tätä prosessia virtaviivaistetaan tulevissa julkaisuissa.

Poistamme myös mahdollisuuden liittää kuvia suoraan liittämisikkunan kautta. Tämä johtuu siitä, että kuva on tallennettu tavalla (Base 64), mikä saattaa aiheuttaa käyttäjille hitautta alustan käytössä.

Yksinkertaistamme tätä prosessia myös tulevissa julkaisuissa. Siihen asti voit lisätä kuvia työkalurivin Kuva-kuvakkeella.

Syventävä lukuohjelma/Immersive reader löytyy nyt itslearningista

Jokainen joka kamppailee lukemisen kanssa ja lukee paljon, hyötyy tästä ominaisuudesta, mikä tekee tekstin saavutettavammaksi ja antaa oppijalle vaihtoehtoja lukukokemuksen henkilökohtaistamiseksi.

Microsoft Immersive Reader on nyt saatavilla itslearningissa kolmessa paikassa:

• Ilmoitukset (sekä Kotisivulla ja Kurssin yleissivulla)
  • Tehtävänannoissa (lukee Kuvaus-kentän)
  • Muistiinpanoissa

screenshot immersive reader

Kun käyttäjä napsauttaa Immersive Reader -painiketta, teksti avautuu uuteen näkymään. Käyttäjä voi asettaa haluamansa taustavärin, kirjasimen, tekstivälin ja niin edelleen.

On myös mahdollista, että teksti luetaan ääneen, teksti käännetään ja käyttää kuvasanakirjaa vaikeille sanoille.

ePortfolio 2.0 kaikille asiakkaille

Uudella e-portfoliolla (ePortfolio 2.0) on uusi ulkoasu ja navigointi, joka on saatavana sekä uusille että olemassa oleville e-portfolioille.

• Uusi korttien asettelu portfolioissa
  • Uusi ”Tietoja minusta” -osio (ei enää oma valikkokohta)
  • Jokaisella portfoliolla on nyt uusi asettelu (banneri), ja navigointi vasemmanpuoleisessa valikossa
  • Portfolion sisältöjä kutsutaan Sivuiksi

screenshot eportfolio main page

Muita muutoksia

Tehtävänantojen nopea jakaminen

Opettajilla voi muodostua tarve kohdentaa oppijoille erillisiä tehtävänantoja tai harjoituksia heidän kykyjensä perusteella. Nyt he voivat helposti kohdentaa tehtävänannon tietyille opiskelijoille ja / tai ryhmille.

Tehtävänanto annetaan oletuksena kaikille oppijoille. Jos opettajalla on paljon oppijoita, he voivat helposti etsiä tiettyjä oppijoita ja ryhmiä.

Sivupalkista opettajat näkevät tähän tehtävänantoon osoitettujen osallistujien määrän. Osallistujan nimeä ei koskaan näytetä sivupalkissa, mutta jos olet valinnut vain yhden ryhmän, ryhmän nimi näkyy.

Jos opettaja valitsee useita ryhmiä, ryhmien lukumäärä luetellaan.

Samanlainen toiminnallisuus kohdentamisessa on käytettävissä myös Tehtävä-aktiviteeteissa lisättäessä.

Kaikkein yleisimmille tiedostoille oma kuvake

Tähän asti näytimme saman kuvakkeen kaikille tiedostoille. Tämän päivityksen myötä näytämme tietyt kuvakkeet yleisimmille tiedostotyypeille, jotta tiedät mitä odottaa, kun avaat resurssin.

Nyrkkisääntönä näytetään tietty kuvake, mikäli käyttäjät voivat esikatsella tai toistaa tiedostoa. Esimerkiksi .wmv-videotiedostoa voidaan toistaa vain Internet Explorerissa. Tämä tarkoittaa, että yli 90% opettajista ja opiskelijoista ei voi toistaa kyseistä tiedostoa itslearningissa. Siksi tämän tyyppisille tiedostoille näytetään yleinen tiedostokuvake. Huomaa, että ZIP-tiedostot täytyy aina ladata. Niitä ei voi esikatsella.

Tiedostojen lataamisen lisäksi tietokoneelta tai mobiililaitteelta on mahdollista lisätä tiedostoja pilvipalveluista[Vi1] [KN2] , kuten Google Drive tai OneDrive. Tätä tehdessä voi olla mahdollista upottaa (tai linkittää) tiedosto sen sijaan, että kopio ladattaisiin itslearningiin. Jos tiedosto on upotettu, pilvipalvelun tiedostojen katseluohjelmaa käytetään sisällön näyttämiseen itslearningissa. Tiedostokuvakkeella tällä ei ole merkitystä. Esimerkiksi Google Drivesta upotetussa PDF-tiedostossa näkyy edelleen PDF-kuvake.

Huomaa, että julkaisun jälkeen voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin aiemmin lisättyjen tiedostojen kuvakkeet päivitetään.

Pieniä muutoksia

• Opettajan tehtävien seuranta: Opettajan seurantatehtävät lajitellaan viimeisimmän päivityksen mukaan, joten opettajat näkevät viimeksi luovutetun tehtävän luettelonsa yläosassa. Seurantatehtävä poistetaan 35 päivän kuluttua siitä, kun opiskelijat ovat suorittaneet sen. Kun seurantatehtävä poistetaan passiivisuuden vuoksi, näkyviin tulee tätä selittävä teksti. Opettajat saavat myös linkin Resursseihin, josta he löytävät 35 päivää vanhemmat seurantatehtävät.
  • LTI Deep linking: Tukea kuvien lisäämiseen: Sen lisäksi, että upotetaan kolmansien osapuolten sisältöä LTI Deep -linkityksen kautta iframe-kehyksessä näkyviin URL-osoitteisiin, on nyt myös mahdollista upottaa kuva suoraan ilman iframe-kehystä. Kuva renderöidään kuvana, eikä siinä käytetä iframe-kehystä.
  • Suunnitelmat – suunnitelmien kopioiminen: Sekaannusten välttämiseksi opettajille ilmoitetaan eroista kopioida yksi tai useampi aihe. Kun kopioit yksittäistä aihetta, aiheen otsikko näkyy. Muussa tapauksessa käyttäjille ilmoitetaan vain, että valitut aiheet kopioidaan. Toinen muutos on, että "Tyhjennä päivämäärät" tarkistetaan oletusarvoisesti.
  • Käyttö päättyy – kuvan kuvaus: Kuvien kuvaus -työkalu poistetaan sekavuuden ja monimutkaisuuden vähentämiseksi. Lähes samanlainen sisältö voidaan nyt luoda Tiedosto tai kansio -työkalulla. Tästä julkaisusta ei enää voida luoda uutta Kuva-kuvaus-elementtejä kursseille. Olemassa olevaa sisältöä voidaan silti tarkastella ja muokata.
  • Google Jam’in avaaminen itslearningista: Jos Google Jam on lisätty resurssina kurssille, voit nyt avata sen uudella välilehdellä suoraan itslearning-sovelluksesta.
  • Kurssin kutsumanimi on lisätty Kurssin hallintasivulle: Järjestelmänvalvojat voivat nyt nähdä kurssin kutsumanimen kurssin listattuna kurssin hallinnointisivulla
  • Etusivun linkki: Etusivun linkki on poistettu Sinun tiedostot ja Sinun tiedostot: nettitiedostot -osioista.