Uppdateringar Testverktyget

I denna artikel finns dokumenterade uppdateringar för det nya testverktyget. Läs artikeln Test – Nytt testverktyg för att lära vad som finns i verktyget.)

Test v1.20 (Juni 2022)

Test v1.19 (April 2022)

Test v1.18 (Mars 2022)

Test v1.17 (Feb 2022)

Test v1.16 (Jan 2022)

Test v1.15 (Dec 2021)

Test v1.14 (Dec 2021)

Test v1.13 (Nov 2021)

Test v1.12 (Sep 2021)

Test v1.11 (Jul 2021)

Test v1.10 (Jul 2021)

Test v1.9 (Jul 2021)

Test v1.8 (Jun 2021)

Test v1.7 (Maj 2021)

Test v1.6 (Apr 2021)

Test v1.5 (Mar 2021)

Test v1.4 (Jan 2021)

Test v1.21

Funktionalitet

Utökad resultatdataexport
En stor uppgradering av exporter av resultatdata har gjorts. Exportfilen innehåller nu 2 blad; en med en lista över alla frågor som har svarsalternativ och facit som visar vilka alternativ som är de korrekta. Det andra bladet har en lista över alla inskickade försök (på samma sätt som tidigare), men utöver resultatet kommer varje svar som angetts för varje fråga också att finnas med. Frågor som inte är använda i testet kommer inte att finnas med i listan över försök.

Stöd för extra användarinformation
Administratörer kan ställa in att extra användarinformation ska synas i listor. Nu finns det det stöd för detta även i testverktyget. Denna extra information ska synas i resultatlistan och i resultatexporten. Av naturliga skäl syns ingen extra användarinformation i anonyma tester.

Bakåtlänk i förhandsgranskning av fråga
När en fråga förhandsgranskas blir det nu lättare att komma direkt tillbaka till redigering. I stället för att vara tvungen att lämna in ett svar och stänga dess resultat kan man med länken enkelt komma tillbaka till frågan och redigera den. Det blir alltså lättare att göra en snabb förhandsgranskning av en fråga under tiden som man skapar den.

Tillgänglighet: tangentbordsnavigering i resultatsöversikten
Lärare kan nu navigera i listan över inlämnade försök med tangentbordsnavigering, för att underlätta för de som föredrar att använda det, eller inte kan arbeta med en datormus.

Stöd för importerade anonyma ID i anonyma test
I vissa fall är det önskvärt att ha ett särskilt och fast anonymt ID, t.ex. i högskoleexaminationer, där varje student har fått ett student-ID-nummer som är okänt för lärare och bedömare. Det finns nu stöd för detta i testverktyget. ID kan endast göras med IMS-E/-ES integration och kommer inte att vara tillängliga någon annanstans i itslearnings användargränssnitt. Om ett sådant anonymt ID finns för en student kommer det att användas vid alla anonyma tester. En rekommendation är att bara använda detta i kombination med den administrativa inställningen "deltagares namn förblir anonyma" (detta är en global inställning för siter och som administratörer har tillgång till).

Viktiga buggfixar

• Frågetypen Välj punkt ger nu rätt felmeddelande om man försöker spara frågan utan att ha skapat ett område/punkt.
  • För att undvika komplikationer: Ordningen på frågorna kan inte ändras till att visas i normal ordning, om frågor har hämtats från kategorier.
  • Test som lagts till i biblioteket kan ses av andra lärare igen.

Test v1.20

Funktionalitet
Ekvationer i svarsalternativ (flervalsfråga)
iMathEQ finns tillgänglig att använda i svarsalternativ i flervalsfrågor, vilket gör det möjligt att lägga till ekvaktioner och vetenskapliga uttryck där. Uttrycken kan läsas av skärmläsare, och det går även att lägga till egen text i svarsalternativet, utöver själva ekvationen. Ekvationer går ännu inte att QTI-importera, men de kommer med om man kopierar test och/eller frågor.

Utökad feedback-text
Generell feedback som ska ges i fritext i ett inlämnat testförsök är utökat till 10 000 tecken.

Viktiga buggfixar

• Tidigare tillgänglighetsproblem i frågetyperna Klickpunkt och Fyll i det som saknas. Åtgärdat.
  • Språkförbättringar.
  • Stöd för < och > i frågetypen Välj från en lista.
  • Tidigare problem med lärares granskningsvy (gav felmeddelande vid slutfört).Åtgärdat.
  • Tidigare problem med att ta bort en fråga i biblioteket (gav felmeddelande). Åtgärdat.
  • Vid kopiering av test med inställningen "Visa resultat när läraren avgör", återställer inställningen så att standard i kopian blir att inte visa resultat för deltagare.

Test v1.19

Stöd för ukrainska och ryska
Två nya språk har lagts till testverktyget så att det stämmer överens med resten av lärplattformen.

Enklare redigering av bilder i svarsalternativ

Det sätt på vilket lärare kan redigera eller ta bort bilder i svarsalternativ i flervalsfrågor har förbättrats. Nu finns det en meny under tre prickar, bredvid bilden som ger alternativen att redigera eller ta bort. Alternativet redigera öppnar upp samma ruta som används för att lägga till en bild, där bilden och dess beskrivning kan ändras. Om man väljer att ta bort en bild så tas den bort permanent.

Viktiga buggfixar

• Importerade matchingsfrågor fick poängsättningen felberäknad. Åtgärdat.
  • Fel uppstod när en flervalsfråga med bild i svarsalternativet togs bort. Åtgärdat.
  • Resultat gick inte att göra synliga för deltagare när läraren avgör (alternativet under Visa resultat - När läraren avgör). Åtgärdat. Observera! Problem kan kvarstå då webbläsaren Firefox används.

Test v1.18

En mindre uppdatering med buggfixar.

Test v1.17

Bilder i svarsalternativ

Det går nu att lägga till en bild till ett svarsalternativ.

• Funktionen finns för närvarande i frågetypen flervalsfråga.
  • Det går att dra och släppa en bild till fältet för lägg till fil, eller klicka på lägg till och hämta bild från datorn.
  • Filtyper som accepteras är png och jpg.
  • Fältet för bildbeskrivning finns för att kunna göra frågan tillgänglig och lösbar för elever/deltagare som använder skärmläsare och har svårigheter att faktiskt se alla bilder.
  • Bilden skalas om och anpassas till att passa bredden för testets fönster.

TMB-uppdatering - gäller endast Mac

Detta är en säkerhetsuppdatering av testlägesläsaren för Mac versionen. Nya minsta version är 2.0.8.00. Uppdateringen gäller för både nya och gamla testverktyget, det gamla blev uppdaterat i och med R126. Men, det är alltså endast Mac-användare som påverkas, inte Windows. Efter TMB-uppdateringen måste elever/deltagare uppdatera sin version av den för att kunna starta ett test i testlägesläsare (Testmode Browser) på en Mac.

Ändra i ett pågående test

Nu går det att ändra synlighet för ett test även då testet är startat och görs av någon deltagare. Det finns dock vissa begränsningar och det kan finnas scenarier som inte har kunnat förutses, vilket skulle kunna medföra att ett test görs osynligt när en deltagare håller på att göra testet. I sådant fall kommer deltagaren inte att kunna avsluta och lämna in sitt test. Denna uppdatering gäller från och med uppdatering R127 som görs i mars månad.

Viktiga buggfixar

• En tidigare bugg gjorde att avanonymisering av test inte fungerade enligt inställning. Detta är åtgärdat och ska nu fungera på samma sätt som i aktiviteten Inlämningsuppgift.

Test v1.16

• Det går nu att kopiera en eller flera frågor från olika test. Klicka på knappen "Importera" under frågefliken. Välj från vilken kurs och vilket test som du vill kopiera ifrån. En lista över vilka frågor som är tillgängliga kommer då fram. Kopieringsfunktionen innefattar dock inte inställningar till testet.
    • Observera: Det går endast att kopiera frågor från ett test skapat i det nya testverktyget. Frågor från det gamla testverktyget måste exporteras och sedan importeras med QTI-format.

• Ny funktionalitet för tidsbegränsning har tillkommit i testverktyget. Det går att sätta en tidsgräns till testet så att testet lämnas in automatiskt när tidsgränsen är nådd, även för de deltagare som inte gjort alla frågor klart i tid. Om ett test är påbörjat av någon deltagare går det ändå att ändra tidsgränsen, men med några begränsningar. Detta går att göra:
    • Sätta en tidsgräns där det tidigare var satt till 0 (=obegränsad).
    • Minska tillåten tid, men endast till en minut mer än den kortaste tidsgränsen.
    • Öka tillåten tid.
    • Tidsräkningen, som visas för elever/deltagare som gör testet, kommer att bli omräknad i fall tidsgränsen ändras, men för deltagare syns det först när de har flyttat fram till nästa fråga.

• Ett sätt att ge automatisk feedback på frågor har lagts till. Nu finns ett alternativ för att lägga till automatisk feedback, som innebär att olika feedback kommer att visas för elever/deltagare, beroende på deras svar. Alternativet för automatisk feedback finns för alla frågetyper. För frågetypen Antingen/Eller finns inte feedbackalternativet för delvis rätt svar.

• Feedback visas för elever/deltagare på resultatsidan, under varje fråga, och beror på vilka inställningar som gjorts för resultat:
    • Test som har frågenavigering "endast framåt" får feedback visad efter att varje fråga är gjord.
    • Endast resultat: feedback visas inte eftersom frågorna heller inte visas.
    • Lista med frågor och svar: feedback visas även om det rätta svaret inte visas.
  • Ytterligare funktionalitet som fanns i det gamla testverktyget finns nu också i det nya testverktyget. I och med release 126 kommer lärare att kunna anpassa bedömningsskalan för att bättre stämma överens med testets resultat i förhållande till ett betyg.
  • Buggfixar

Test v1.15

• Mindre tekniska uppdateringar och buggfixar.

Test v1.14

• Säkerhetsuppdateringar och buggfixar, däribland problemet med att text klipptes av i svarsalternativen i en flervalsfråga.

Test v1.13

• Ny frågetyp har tillkommit, klickpunktsfråga. I den kan en bild laddas upp och punkter i bilden markeras. Eleven/deltagaren som gör testet ska klicka på rätt punkt för att få poäng.
  • I flervalsfråga kan poäng anpassas så att frågan kan vara delvis rätt besvarad.
  • Testlägesläsare tvingar användare att uppdatera den till ny version. Om testlägesläsaren hos en elev/deltagare inte blivit uppdaterad efter sommaren så måste de göra det för att kunna använda den. Version 2.0.7.01 eller nyare ska användas (Windows, både student- och labversion). För Mac är det version 2.0.7.02.
  • Buggfixar

Test v1.12

• Förbättringar i frågetypen ‘Matchning’, så att deltagare inte får se alternativen i rätt ordning, när slumpvald ordning är vald.
  • Teslägesläsare tvingar till en uppdatering. Deltagare ska använda nedladdningslänken som kommer med uppgraderingen av testverktyget. Om Windows Lab versionen används, kan systemadministratör kontakta supporten för att få en uppdaterad installationsfil (version 2.0.7.01). Denna förändring påverkar inte versioner av säker testlägesläsare för iPad eller Chromebook.
  • Säkerhetsuppdateringar.
  • Buggfixar inklusive auto-förslag som visas i frågetypen ’Fyll i det som saknas’, rullisten i frågetypen ’Välj från en lista’, som tidigare inte fungerade om instruktionen var lång.

Test v1.11

• Buggfixar

Test v1.10

• Förbättringar kring autospar i öppet svar-frågor. Innehåll sparas när användarna slutar att skriva i 2 sekunder, sedan kan de bara fortsätta sitt skrivande. En text blir synlig under textredigeraren som talar om när utkastet sparades. (Detta syns dock bara för elever/deltagare, inte om en lärare granskar testet.)

screenshot

• Möjlighet att göra ändringar efter att en användare startat testet.
    • Ändra poäng på fråga
    • Ändra kategori för fråga
    • Ändra poäng för kategori
  • Resultaten på redan inlämnade försök blir omräknade när ändringarna har bekräftats och sparats.

(Åtgärden kan inte ångras, såvida man inte manuellt ändrar tillbaka.)

• Observera:

Om en fråga redan har blivit poängsatt manuellt, så går det inte att sätta en ny maxpoäng som är lägre än det högsta             poängen som getts till någon deltagare.

Om en fråga redan har blivit poängsatt manuellt, så går det inte att ändra poäng för kategori om kategorin innehåller             manuellt poängsatta frågor.

Om man ändrar kategori för en fråga och hämtar ett visst antal frågor ur den kategorin kan olika deltagare få olika                 antal frågor från kategorin. Genom att ändra kategori för en fråga ändras också urvalet.

• Anonym inlämning av test: Fungerar på liknande sätt som i en inlämningsuppgift. Läraren bedömer arbetet utan att veta identiteten på deltagaren. Anonym inlämning kan användas i kombination med andra säkerhetsåtgärder för test, t.ex. lösenordsskydd eller testlägesläsare. När anonym inlämning är aktiverat av läraren så syns slumpade bokstäver istället för deltagarens namn. Detta inkluderas även i exportfilen för resultat. Deltagare får information om att testet görs anonymt i själva testinformationen.
  • Säkerhetsuppdateringar
  • Buggfixar

Test v1.9

• Buggfixar

Test v1.8

Lösenordsskydd: Lägg till ett lösenord under Testsäkerhet (sidopanelen, alternativ) när testet skapas. Standardinställning för detta är att vara av. Lösenordet kan bestå av 1–32 tecken och kan innehålla både siffror och bokstäver. Lösenordet behålls och förblir detsamma när testet kopieras, och kan ändras av alla som har tillåtelse att redigera testet. Test med lösenord kan användas i testlägesläsare. Lösenordet kan ändras även efter att någon har startat testet och pågående försök kommer att fortsätta opåverkat. Det nya lösenordet måste användas av alla som försöker starta eller fortsätta testet efter att lösenordsbytet sparades.

Test v1.7

• Buggfixar

Test v1.6

• Uppdaterad version för testlägesläsare i nedladdningslänk för Windows (2.0.7.01) och Mac OS (2.0.7.02). Knappen för nedladdning av denna nya version ska finnas på testets startsida. Chromebook och iPad påverkas inte.
  • Observera: Denna version sätts som minimumversion i en release längre fram.
  • Prestandaförbättringar
  • Stöd för eQuatIO (pågående arbete i hela plattformen)
  • Buggfixar

Test v1.5

• Förbättrad tillgänglighet för Antingen/eller-frågor
  • Buggfixar

Test v1.4

• Kategorier: Gruppera frågor efter ämne/tema, svårighetsgrad eller annat. En kategori har en rubrik och en poäng som blir gällande för alla frågor inom kategorin. Det går att ställa in så att frågor slumpas från kategorierna till varje deltagare. Det går inte att välja vilka frågor, endast antal frågor. Fliken för kategorier blir tillgänglig när själva testet har skapats. En rekommendation är att skapa kategorierna först och sedan frågor. Maxpoäng bestäms av inställningen som är gjord för kategorin.
  • Buggfixar