Tvåfaktorsautentisering för Systemadministratörer (och lokala administratörer)

Logga in som systemadministratör med tvåfaktorsinloggning

Systemadministratörer har tillgång till all data i systemet och därför krävs det en hög säkerhet med så kallad tvåfaktorsinloggning. Sedan release 129 (juni 2022) är det möjligt att även sätta tvåfaktorsautentisering för profilen Administratör. Instruktionen nedan om tvåfaktorsautentisering är således samma för båda profilerna.

1. När du loggar in som systemadministratör blir du uppmanad att öka säkerheten för ditt konto. Du kan skjuta upp detta vid upp till 5 inloggningar men sedan måste du öka säkerheten.

En bild som visar text
Automatiskt genererad beskrivning

1. Du guidas nu genom några steg för att öka säkerheten. I det här första steget uppmanas du att ladda ned en tvåfaktorsautentiseringsapp till din mobil. Välj sedan Nästa.

En bild som visar text
Automatiskt genererad beskrivning

1. I nästa steg visas en QR-kod som du skannar med appen i din mobil. Du kan även ange en kodnyckel om du inte kan skanna QR-koden. (I Microsoft Authenticator kan du behöva hitta ett plustecken i skärmens övre högra hörn och där välja typ av konto, för att få fram valet scanna QR-kod.) Välj sedan Nästa.

1.  Nu är du redo att logga in med tvåfaktorsautentisering

Koden som visas i din app när du loggar in i fortsättningen uppdateras var 30:e sekund. Välj Nästa.

1. Om du av någon anledning inte får upp någon kod i appen kan du få en kod skickad till din
    e-postadress i stället. Koden är giltig i 5 minuter.

En bild som visar text
Automatiskt genererad beskrivning

Om du har ny telefon behöver du koppla från tvåfaktorautentiseringen för att sedan koppla till den nya telefonens tvåfaktorsautentiseringsapp. Anledningen är ytterligare säkerhet. Gör så här:

1. Använd Problem med koden för att logga in genom att få ett mail istället för tvåfaktor.
  2. Klicka på ditt namn - Dina inställningar - Tvåfaktorsautentisering > Koppla från
  3. Logga ut och logga in igen och koppla tvåfaktor till din nya telefon via QR-kod enligt ovan.