ePortfolio för elever/deltagare - en introduktion

I itslearning lärplattform finns olika portfolios både för elever/deltagare och för lärare/anställda att använda. Eportfolio är en del av inställningar för själva siten, så kontrollera med en systemadministratör om det är aktiverat för just er site.

Portfolios kan skapas och användas för kurser, för att dokumentera utveckling och egna studiemål och för rent personliga intressen.

Du hittar ePortfolio i din personliga meny. Klicka på ditt namn i det övre högra hörnet.

Klicka på ePortfolio och börja med att redigera din profil. Du kan lägga till en bild av dig själv, ange epost-adress och beskriva dig själv och syftet med din ePortfolio.

Globala inställningar

Under globala inställningar (syns som med ett kugghjul i det övre högra hörnet) kan du bestämma vem som ska kunna få åtkomst till din ePortfolio. Det går också att sätta ett lösenord till den. Lösenordet måste då anges för att läsare ska kunna komma åt den.

Olika portfolios

Det finns tre olika portfolios i itslearning:

• Arbetsportfolio - saker du har arbetat med eller har slutfört
  • Bedömningsportfolio - visar resultat på olika arbeten och inlämningsuppgifter
  • Visningsportfolio - arbeten som du vill kunna visa för andra

Observera: Arbetsportfolio och bedömningsportfolio skapas automatiskt för alla deltagare i en kurs när en lärare har aktiverat det i kursen.

Skapa en portfolio

Du kan skapa hur många portfolios som helst. Klicka på "Lägg till ny portfolio". Ange ett namn för den och välj en banner du tycker passar. Välj sedan vem som ska få åtkomst till portfolion, och ange ett lösenord om du vill ha lösenordsskydd till den, och på så sätt begränsa vem som har åtkomst. Klicka på "Spara", och nu har du skapat en portfolio.

Varje porfolio kan ha flera kategorier. En portfolio för t.ex. Bild och form kan ha kategorier för olika skulpturer och för teckningar.

Skapa en kategori:

1. Klicka på kategorier
  2. Klicka på Lägg till
  3. Ge kategorin ett namn, ett mappnamn (observera: inga mellanslag eller å,ä,ö går att ha där) och en kort beskrivning
  4. Spara

Varje kategori visa som en mapp.

Nu kan du börja att lägga till sidor i portfolion genom att klicka på "Lägg till sida". Där kan du också välja vilken kategori som sidan ska ligga under.

Om du inte väljer någon kategori för sidan så kommer den att ligga under kategorimapparna i sidomenyn.

Dela ePortfolio

Du kan välja att dela en portfolio genom att antingen dela en länk till den i din profil, eller genom att ladda ner portfolion och sedan dela den som en fil i zip-format. Du hittar knapparna "Dela portfolio" och "Ladda ner portfolio" precis under portfolions banner (se tidigare bild ovan).

Blogg

Verktyget blogg kan också synas på ePortfolions startsida så snart du har aktiverat den under globala inställningar.

Bloggen fungerar i princip på samma sätt som en vanlig portfolio, men den går inte att ladda ner.