Ny: Hvordan opprette fag?

TABLE OF CONTENTS

Hvordan opprette fag?

Fag kan være satt opp på skoleiernivå eller så oppretter lærerne de selv. Innad i ett fag kan en opprette mindre grupper på bakgrunn av f.eks. tid, tilpassett opplæring e.l.

Ikke alle skoler har gitt lærerne muligheten til å opprette egendefinerte fag, men om du har tilgang til å gjøre det, trykker du på "fag" i toppmenyen og så på det grønne plusstegnet.

En får da opp denne siden:

Her fyller inn en inn ønsket navn, og farge på faget. Denne fargen brukes på fagkortet. Når en så trykker "opprett", hopper en rett til oversikten for faget en har opprettet. Det er foreløpig tomt.

Fagmal

Det er også mulig å opprette et fag fra en fagmal, hvis en har de rettighetene. Da oppretter en ett fag med innhold fra et annet fag.  En kan redigere og legge til innholdet i faget. For å opprette et slikt fag, trykker en på "bla gjennom maler" i opprett nytt fag vinduet som en kan se lenger oppe på denne siden.

En malside kan f.eks se slik ut:

Om en trykker "bruk som mal", vil det nye faget ditt opprettes med innholdet fra faget en har valgt.

Avhengig av oppsette for skolen eller skolekretsen, kan fag være forhåndsopprettet for lærere.

Fagmaler kan også opprettes på skoleeiernivå (kommune/fylke) for å distribuere ut en standardmodell som skal brukes. Fordelen med denne løsningen kan være at elevene møter samme oppsett på tvers av fag og skoler.

Fag - oversiktssiden

Slik ser et tomt fag ut. Vi skal nå se på alle de forskjellige tingene du kan gjøre på denne siden. la oss starte med fagmenyen.

OversiktEr hjemmesiden til faget ditt. Når du fyller opp faget ditt med planer, oppslag og oppgaver, vil de komme opp her.
PlanerPlaneren er grunnmuren i et fag. Du kan bruke den til å bygge temaplaner, ukeplaner osv. Den linker til kallenderen, og det meste av planleggingen din kan med fordel gjøres her. Den gir en god oversikt for både deg og elevene dine.
RessurserEr "filsystemet" i kurset, med mapper og filer som arrangeres automatisk med planene dine.
Status og oppfølgingInneholder vurderingsoversikten og andre rapporter som evt er skrudd på på din skole. Dette kan være f.eks. fremdriftsrapport for måloppnåelse, oppgaverapporter osv.
360 rapporter360°-rapporter gir lærerne mulighet til raskt å sammenligne alle elevenes fremgang og deltagesle i faget.
(Mer): DeltagereDet er her du kan legge til eller fjerne elever fra et fag.
(Mer): InnstillingerHer kan du endre innstillinger for hvert fag individuelt.
(Mer): PekereKan bnrukes av læreren til å legge inn linker til ressurser de ønser at elevene skal ha tilgang til gjennom året - f.eks en ordbok ;)
(Mer): SøppelbøtteViser filer og planer du har slettet. Har du slettet noe ved en feiltagelse er det her du finner det igjen :)

Å se kurset som en elev

Lenger ned i kursmenyen, kan du se en liten person. Når du klikker på denne, kan du velge å se siden som en av studentene dine, eller andre tilgjengelige profiler. Dette kan være en fin funksjon hvis du vil se hvordan kurset ser ut fra elevens synspunkt.

Legg raskt til en ressurs i kurset

Den grønne knappen gjør at du raskt kan legge til en ressurs i kurset ditt, uten å gå inn på planen eller ressurssiden. Merk at dette ikke vil koble ressursen til en plan, så du må manuelt legge til ressursen i planen på et senere tidspunkt.

Oppslag

Oppslag er et hendig verktøy for å gi ut informasjon til alle deltakerne i faget. Du kan ønske elevene velkommen, dele informasjon, bilder og andre ressurser. Du kan også planlegge oppslag. Bare legg til tekst og et bilde (eller ressurs) og trykk "Legg til oppslag".

Hvis du vil gjøre noen flere endrigner i oppslaget, f.eks legge det ut senere, trykk på "Alternativer"

Deaktiver kommentarer gjør akkurat det - du kan legge ut et oppslag uten at elevene kan kommentere på det. Hvis oppslaget ditt er lagt ut med dette skrudd på, kommer det opp en liten markeing med en snakkeboble med en strek over ved siden av navnet ditt. Denne funksjonen kan skrus av og på.
Legg til i flere fag: Samme oppslaget kan distribueres i de fagene du er lærer.
Planlegg oppslag betyr at det legges ut på et spesifisert tidspunkt og dag.

Oppfølgingsoppgaver

Du som lærer vil få opp om der er f.eks oppgaver som er klar til retting, og hvor mange det er. Elevene får opp oppgaver de ikke har gjort.

Hendelser

Her kommer hendelser fra planleggeren og kalenderen opp.

Siste endringer

Endringer i kurset vil bli reflektert her, så om en legger til f.eks et oppslag eller ressurser i faget så vises det her.

Hvordan sletter jeg et fag?

For å kunne slette et fag, kan det ikke ha vært opprettet av en synkronisering - du kan i utgangspunktet kun slette fag som du selv har opprettet.

Å slette et fag er noe vi ikke vil at du skal gjøre ved en feiltakelse - så vi gjemte det litt.

Gå til faginnstillinger:

Velg  og trykk på de tre prikkene:

Trykk "slett"

En ny side vil dukke opp, hvor du trykker slett en gang til: