Testlägesläsare

Testlägesläsare är en tilläggstjänst där itslearning samarbetar med en underleverantör. Testlägesläsare måste aktiveras av itslearnings Global Support Team. Testlägesläsaren kan efter det slås av eller på utan att annat påverkas.
När detta är aktiverat kommer testlägesläsare att finnas tillgänglig som ett inställningsalternativ och den fungerar att använda oavsett typ av enhet. När ett test (nya testverktyget) skapas av lärare måste de klicka i "Aktivera testläge" under Testsäkerhet i sidpanelen till höger. För en elev/deltagare går det inte att öppna andra webbläsare eller program under tiden som testet görs. Följande meddelande syns för elever i ett test som ska göras med testlägesläsare.

Det fungerar att ha exempelvis en YouTube-video i testets beskrivning eller i en fråga, testläget påverkar inte detta. Elever/deltagare kan få tillgång till sådant material ändå. Om en länk till en webbplats används i en fråga så öppnas den i ett nytt fönster med testlägesläsare. Den som gör testet kommer INTE att kunna navigera vidare från den platsen.
Lärare kan granska testet med eller utan testlägesläsare.

Så här fungerar det:

• Ett test visas i fullskärm och kan inte minimeras.
  • Meny och verktygsfält för webbläsaren är borttagna, förutom Tillbaka, Framåt, Uppdatera och Avsluta.
  • Testlägesläsaren förhindrar andra applikationer att kunna användas, inklusive meddelanden, skärmdelning, virtuella maskiner och fjärrskrivbord.
  • Det går inte att göra skärmdumpar eller att skriva ut.
  • Det går inte att kopiera eller klistra in någonting från eller till en bedömning.
  • Högerklicksfunktioner, funktionstangenter, kortkommandon med tangentbord och uppgiftsbyte går inte att använda.
  • Ett test kan inte avslutas förrän det är inskickat för bedömning.
  • Test som ska göras i säkert testläge blir bara tillgängligt med Test Mode Browser (TMB), inga andra läsare.

För att ta reda på vilken version som är installerad på en enhet:

• Windows: Kontrollera informationen för LockDown Browser .exe filer
  • Mac: Kör LockDown Browser applikationen, den version som användaren har kommer fram i en informationsruta

Detta gäller för både Windows och Mac: Om versionen på en användares enhet är äldre än den minimiversion som krävs, så kommer en varning fram när testet startas. Då måste användaren gå tillbaka till testet och klicka på 'Ladda ner' för att installera den uppdaterade versionen.

Rekommenderat användande:

För att säkerställa att allt fungerar som förväntat och att alla har testlägesläsaren (TMB, Test Mode Browser) installerad med rätt version, rekommenderas att lärare låter deltagarna göra ett "övningstest" med TMB först, innan ett "riktigt" test görs.

Det finns stöd för TMB både i det nya testverktyget och i det gamla, i följande system och enheter:

• Windows 10 och 11
  • Mac OS X 10.12 och senare
  • Windows Virtual Machine (endast Lab edition)
  • Chromebook med ChromeOS 88 och senare (personliga Chromebooks har inte stöd för detta, endast skoladministrerade. Administratör måste installera och köra separat app i kiosk mode)
  • iPad med iOS 11+ (separat app)

Observera: För iPad-användare kan kompatibilitetsproblem uppstå när det används i nya testverktyget. För Chromebook-användare krävs att inställningar görs av administratör, kontakta itslearning.

Vanliga frågor:

Tillgänglig för hela siten
Om TMB är aktiverad för er site så kommer funktionen att vara tillgänglig i hela siten. Det går inte att begränsa den till att bara gälla för vissa hierarkier.

Virtuella maskiner
Av säkerhetsskäl som rör möjligheten att "växla" till värdoperativsystem eller annat operativsystem, körs TMB vanligtvis inte när en applikation för virtuella maskiner (såsom VMWare, Parallels, Citrix eller MS Virtual PC / Virtual Desktop Infrastructure) eller en Windows emulator (Linux Wine, Code Weavers CrossOver, etc) hittas. Det finns heller inte stöd för TMB i avskalade versioner av Windows.

Virusvarningar
Några användare har rapporterat att deras antivirusmjukvara varnar att TMB är infekterad.
Kontrollera säkerheten för antivirusmjukvaran om någon rapporterar att TMB är "infekterad". Om säkerheten är väldigt hög, kan den markera de få ändringar som TMB gör i Windows gruppsäkerhetspolicy som ett "hot" vid systemstart. Eftersom det inte finns något egentligt hot ska detta ses som en "bluff", en falsk varning. För att förhindra detta kan man ställa in LockDown Browser OEM.exe (Windows) eller LockDown Browser [.app] (Mac) som en "trusted application" med adressen till skolans site, eller lägga till något liknande i en annan säkerhetsprogramvara.

Strömförsörjning och korrekt avstängning
Om en dator stängs av på fel sätt när TMB används kan detta orsaka problem när datorn ska användas senare. Följ dessa råd:

• Om en bärbar dator används -  stäng inte bara locket på datorn.
  • Använd inte "hård " omstart på datorn.
  • Slutför alltid testet på anvisat sätt först

Och påminn gärna eleverna att ha laddat batteriet sin dator/enhet. Om dessa råd följs är risken för problem minimerad.

Uppdateringar

• TMB versionen för Chromebook uppdateras automatiskt
  • TMB versionen för iPad uppdateras automatiskt så länge som enheten är inställd på att uppdatera appplikationer automatiskt. Annars får uppdatering göras manuellt i App Store.
  • TMB versionen för Windows och för Mac Ad Hoc (elevversion) måste uppdateras manuellt via länken som finns inne i testverktyget. Om datorn har en äldre version installerad måste användaren uppdatera för att kunna starta testet.
  • TMB version för Windows LAB måste uppdateras av en administratör, installationsfilen levereras av itslearnings support.

För Windows och Mac uppdaterar itslearning vanligtvis versionen ungefär en gång om året, och försöker undvika perioder då många prov traditionellt görs, såvida det inte handlar om kritiska uppdateringar som måste göras.