01-04-2020 - FAQ itslearning & Microsoft Teams

Hier verzamelen wij de vragen die tijdens de webinars over MS Teams in itslearning zijn gesteld.

Q: Als ik een vergadering inplan in itslearning is deze uiteraard zichtbaar in de agenda bij itslearning. Waarom wordt deze niet in de agenda van Teams gezet?

A: De plug-in die Microsoft heeft gebouwd voor itslearning (en andere LMS'en) biedt deze functionaliteit niet. De Teams meeting is niet zichtbaar in de agenda van Teams.

Q: Als een leerling in meerdere Teams zit in MS Teams moet je dan een link plaatsen naar een specifiek team? Zo ja, hoe maak je zo'n link aan die je kan plaatsen in its?

A: De meeting staat los van de Teams waarin de leerlingen lid zijn. De meeting is ook alleen vanuit itslearning te starten en toegankelijk voor de leerlingen die toegang hebben tot de plek waar je de link plaatst. Zet je de link in een vak, dan kunnen de leerlingen die deelnemer zijn in dat vak bij de link. Dit staat los van de teams die in Teams zijn aangemaakt.

Q: Is het mogelijk om via itslearning de instelling van een gesprek via Teams aan te passen, zodat de docent de enige is die kan presenteren?

A: Ja. Na het aanmaken van een nieuwe vergadering kiest u voor "Meer opties". Vervolgens kunt bij "Wie kan presenteren?" dan kiezen voor "Alleen ik".

Q: Studenten hebben diverse devices, is deze functionaliteit compatible met alle devices en besturingssystemen (Windows, iOS, Android)?

A: De meeting kan worden geopend via de Teams app op het apparaat, of via de Microsoft Edge browser.

Q: Als een les elke week op hetzelfde moment is, moet ik dan voor elke week apart een koppeling maken? Of kan aangegeven worden dat dit een herhaalde les is?

A: De meeting is 60 dagen actief en kan dus in een terugkerende agenda-afspraak worden gebruikt voor die periode.

Q: Kan dit ook als je er een precieze datum & tijd aan hebt gekoppeld?

A: Ja, deze neemt hij verder niet mee richting itslearning

Q: Kunnen de leerlingen jouw microfoon uitzetten?

A: Leerlingen die deelnemer zijn met O365 account wel (dit is een standaard Teams functionaliteit). Wanneer ze als gast inloggen niet.  Overigens kunt u deze instelling wel wijzigen. Na het aanmaken van een nieuwe vergadering kiest u voor "Meer opties". Vervolgens kunt bij "Wie kan presenteren?" dan kiezen voor "Alleen ik".

Q: Ik wil graag een YouTube filmpje met audio kunnen delen. Als ik dat doe via een gedeelde Powerpoint of via een gedeeld bureaublad, dan heeft de deelnemer geen audio. Hoe kan ik dat oplossen?

A: Je kunt dan de knop linksonder in beeld gebruiken om het geluid van het gedeelde scherm te gebruiken.

Q: Hoe kunnen de studenten samen aan een document werken?

A: Dit kan in itslearning in een groepsopdracht. Vink bij de opdracht aan dat het een groepsactiviteit is.

Q: Als je een les ook al in Teams gepland hebt, en daar je team ook dedefineerd hebt. Zijn die twee groepen dan gekoppeld?

A: Nee, de teams in Teams staan los van de groepen in itslearning. Wanneer je een Teams meeting in itslearning zet middels de plug-in hebben de leerlingen die toegang hebben tot die plek toegang tot de meeting.

Q: Kan ik via deze plug-in ook de vergaderopties instellen? Als ik dat niet instel, kunnen ook leerlingen andere leerlingen en zelfs de docent 'muten'.

A: Ja. Na het aanmaken van een nieuwe vergadering kiest u voor "Meer opties". Vervolgens kunt bij "Wie kan presenteren?" dan kiezen voor "Alleen ik".

Q: We zijn met meerdere docenten dus ik heb niet alle leerlingen in mijn vak, tot nu toe hebben we ze een link via Teams gestuurd. Kan ik dit nu ook via itslearning doen?

A: Zeker, de link kun je ook in meerdere vakken plaatsen.

Q: Kun je de link dus delen naar andere vakken?

A: Ja, je kunt de link op meerdere plekken zetten, de leerlingen komen dan in dezelfde meeting terecht.

Q: Kun je ook voor een leerjaar breed een online les plannen?

A: Wanneer deze gebruikers in hetzelfde vak zitten kan dit zeker. Ook kun je dezelfde link in meerdere vakken plaatsen.

Q: Kun je de online les als lesgever helemaal afsluiten inclusief chat?

A: Ja dat kan, het advies is om dan te wachten tot alle leerlingen/studenten eerst te laten eindigen en jij als docent als laatste de les afsluiten.

Q: Moeten de lesgroepen binnen itslearning overeenkomen met de lesgroepen in Teams?

A: Nee, dat is niet nodig, deze staan los van elkaar.

Q: Kun je ook een koppeling maken met de Eduteams? Wij gebruiken voor communicatie Teams en voor de lesinhoud in itslearning. Het lijkt erop dat je eigenlijk gewoon een losse vergadering plant, buiten een bestaand team om.

A: Het idee is juist dat je automatisch voor een bepaalde groep een Teams meeting plant, namelijk de groep die toegang heeft tot het vak of de plek waar je de Teams meeting plaatst. Dit staat los van de teams in Teams.

Q: Kun je zelf ook vanuit Teams meteen de online les starten? Of moet het na het plannen vanuit itslearning? Dit i.v.m. traagheid itslearning.

A: Inmiddels is de performance van itslearning enorm verbeterd. De traagheid van itslearning die zich voordeed aan de start van de schoolsluiting hield geen verband met de Teams meeting. De Teams meeting die je in itslearning plant, kun je alleen in itslearning starten.

Q: Als je een Teams meeting in Agenda boekt en in planner, zijn dit dan twee verschillende meetings of een en dezelfde?

A: Dit zijn twee verschillende meetings. Je kunt wel wanneer je er één hebt gepland, de link kopiëren en op de andere plek plakken. Dan is het één meeting.

Q: Wat gebeurt er met bestanden die je deelt in vergadering in teams? Komen die nog terug naar itslearning? Of blijven deze in Teams?

A: Deze komen niet terug in itslearning. Dit dien je zelf nog indien gewenst in itslearning te plaatsen.

Q: Maakt het uit welke browser je gebruikt?

A: Om de koppeling te maken niet. Het starten van de Teams Meeting in de browser zal alleen via Microsoft Edge werken.