> Tijdelijk toegang tot digitale leermiddelen

Alle uitgeverijen en distributeurs van leermiddelen hebben de handen inéén geslagen. In verband met het Corona virus worden tijdelijk licenties kosteloos aangeboden. Dit geldt voor scholen die momenteel geen digitale licenties bij hun leermiddelen hebben.

Meer informatie hierover vindt u op https://vo.lesopafstand.nl.

De toegang vanuit itslearning tot dit tijdelijk materiaal werkt op de gebruikelijke wijze. In deze handleiding staan de mogelijkheden beschreven: Handleiding om Digitale Leermiddelen te ontsluiten (Directe Toegang)

Het meest interessante hoofdstuk voor docenten uit die handleiding is hieronder ook weergegeven:

-ooo-

Het toevoegen van leermiddelen aan een vak in itslearning

Doelgroep: Deze instructie is voor docenten

Betreft: Extern Leermiddelen Fonds (ELF) en Intern Leermiddelen Fonds (ILF)

Indien uw school de leermiddelen via een ILF of een ELF heeft besteld, kunt u de links naar de leermiddelen zelf plaatsen in uw vak(ken) in itslearning. Voor de leerlingen met een ELF zijn de door hem/haar bestelde leermiddelen bovendien op het tabblad Methodes te vinden.

Stappen

1. Login in itslearning als docent.
  2. Ga naar het vak waaraan u een leermiddel wilt toevoegen.
  3. Klik op de knop Toevoegen (dat is de groene knop rechtsboven).
  4. Klik in de uitklaplijst op Alles weergeven.

5. Klik op Inhoud uit bibliotheek (links onderaan in het kader Inhoud klaar voor gebruik) om het zoekscherm van de Bibliotheek te openen.

6. Typ de zoekterm en klik op de groene knop met het vergrootglas.

Het is aan te raden om de unieke EAN-code van een leermiddel als zoekterm te gebruiken. Dit is een voorbeeld van een EAN-code: 9789001891725. Beschikt u niet over de EAN-code: de leermiddelencoördinator van uw school kan u daarbij helpen.

7. Vink in de resultatenlijst het aanvinkvakje itslearning Nederland aan (rechts onderaan in het kader Aangeleverd door).

Dit is een soort kwaliteitsgarantie: een leermiddel dat in de Bibliotheek is aangeleverd door itslearning Nederland, wordt geleverd in het kader van ‘Directe Toegang tot Digitale Leermiddelen’ en wordt geleverd door de aangegeven uitgeverij.
  8. Klik in de resultatenlijst op het juiste leermiddel.

9. Klik op de knop Toevoegen aan vak.
  10. Klik eventueel de getoonde melding weg (onderaan het venster).
  11. Klik op het kruisje om het zoekscherm te sluiten.

Het leermiddel is toegevoegd aan het onderdeel Bronnen van het vak en meteen bruikbaar voor de leerlingen. Als een leerling op het leermiddel klikt, wordt het leermiddel getoond op de website van de uitgeverij zonder dat de leerling hoeft in te loggen op de website van de uitgeverij. Omdat zowel de uitgever als itslearning aangesloten zijn op de Kennisnet Entree Federatie is er sprake van een ‘single sign-on’. Indien het een ILF betreft, krijgt de uitgeverij van de Kennisnet Entree Federatie door bij welke school de leerling hoort. En indien het een ELF betreft, krijgt de uitgeverij van de Kennisnet Entree Federatie door welke leerling het betreft.

Andere mogelijkheden

Het toegevoegde leermiddel kan binnen itslearning gebruikt worden, zoals elke andere Bron. Bijvoorbeeld:

• Om extra aandacht op het leermiddel te vestigen kan de docent een mededeling in het overzicht van het vak plaatsen waarin naar de Bron verwezen wordt.
  • Om extra context en structuur te bieden, zijn Bronnen te ontsluiten vanuit de Planner.
  • Indien er gewerkt wordt met sjabloonvakken, kan een leermiddel in een sjabloonvak geplaatst worden. Het leermiddel wordt dan ‘vanzelf’ mee gekopieerd naar de roostervakken.